Jože Robežnik

Vsak naročnik je moj šef.

Jože Robežnik

Ime in priimek Jože Robežnik
Šolanje Gimnazija Šiška
  Ekonomska fakulteta - Visoka poslovna šola
 Poklicna pot 1999 - 2005 TV Slovenija: voditelj, pisec skečev, režiser skečev
  2005 - 2010 P&S Group: svetovalec in upravljalec sklada zasebnega kapitala
  2010 - sedaj: JocoHud Prodakšn, producent;
Trenutno delovno mesto  Producent pri JocoHud Prodakšn (in honorarni sodelavec TV Slovenije), TV voditelj
   

Stopi iz cone udobja. Nasvet, ki ga slišimo čedalje bolj pogosto. Sliši se enostavno, v praksi pa je vse prej kot to. Jože Robežnik je eden izmed tistih, ki si je upal. Če bi se izrazili v barvah, je bila njegova prejšnja služba črna, druga pa bela. Ja, tako različni sta si. Pravi, da mu ni žal. Prej nasprotno, vesel je, da je naredil korak v neznano.

Veliko malih otrok ima v glavi, da bo opravljalo nek poklic. Kaj si hotel postati ti? 

Ne spomnim se teh momentov, biti gasilec ali policaj. No, mogoče, zdaj, ko sem to rekel na glas, sem se spomnil, da sem hotel biti policaj na motorju. Voziš se z motorjem in to je to, sem si mislil. Kul stvar (smeh).

So imeli starši drugačne želje glede tega, katero srednjo šolo oziroma fakulteto boš obiskoval ali ste bili podobnega mnenja?

Ni se mi zdelo, da bi se glede tega dosti prerekali, vedno pa je bilo neko vodilo: »Izberi kar hočeš, samo, da boš od tega lahko preživel«.

Bi šel še enkrat na študij ekonomije?

Kaj pa vem. Po eni strani se mi zdi, da se nisem naučil nič, po drugi strani pa imam občutek, da je znanje iz ekonomije potrebno povsod. To je del splošne izobrazbe, ki bi moral biti vključen že v srednjo ali celo osnovno šolo. Vsi in povsod potrebujemo ta znanja.

Kdaj si začel s pridobivanjem delovnih izkušenj? Kaj si delal?

Pomival sem posodo, kelnaril, bil sem poletni tajnik pri mami v službi, delal v proizvodnji. Začel sem zgodaj, nekje v 8. razredu. Skoraj celo srednjo šolo sem enkrat mesečno raznašal lokalni časopis po celi Škofljici. To je bila najboljša izkušnja, ker sem dobil res odgovornost. Vsako gospodinjstvo je moralo ta časopis dobiti, drugače so se krajani pritoževali. Šlo je za raznašanje skozi celo leto, kar pomeni lepo vreme, slabo vreme, nihče ni vprašal, če imam naslednji dan kontrolno nalogo.  

Delal si tudi kot turistični vodnik in animator. Lepi spomini?

Najlepša stvar pri vsem tem, poleg tega da sem našel tam ženo (smeh), je bilo to, da sem lahko zraven še veliko smučal. To je bilo v obdobju, ko nisem točno vedel, kaj bi sam s sabo in sem lahko na ta način hobi združeval z delom. Seveda pa je bilo to delo povezano tudi s stresnimi izkušnjami. Kadar delaš z različnimi ljudmi, se to pogosto dogaja, delo z ljudmi je zahtevno. Se pa veliko naučiš (smeh).

Si opravljal kakšno delo, ki bi ga izpostavil in za katerega bi rekel, da ti je dalo še posebej dobre izkušnje?

Vsako delo ti da izkušnje, izpostavil pa bi strežbo. Mislim, da bi moral vsak nekaj časa kelnarit, ker se res veliko naučiš. V nekem trenutku sem se pred izbiro srednje šole celo odločal, da bi šel na gostinjsko šolo. Sigurno bi bila moja pot zdaj drugačna, ampak verjetno ravno tako zanimiva.  Potem te je pot odpeljala v bolj resne vode, kakšna je bila služba v kravati in obleki?

V bistvu sem na eni točki, ko sem že precej delal na televiziji, začel delati tudi pripravništvo, kjer so mi potem ponudili službo. Bila je finančna firma. Takrat sem se odločil, da hočem biti bolj resen, uspešen poslovnež. Zdaj se mi zdi res smešno, takrat pa mi je to odgovarjalo. Če zdaj pogledam nazaj, je bila to super izkušnja. Delal sem veliko analitičnih stvari , moral sem veliko razmišljat, vedeti stvari »na široko«. V pol leta sem se naučil več kot prej v celem življenju. Projekti so bili kratki, približno 14 dni so trajali in res sem imel priložnost, da se ogromno naučim. Še kot zelo mlad sem dobil priložnost delati z dobro ekipo strokovnjakov, ki sem jih zelo spoštoval in se veliko naučil od njih.  

Kdaj in zakaj si si rekel:«Čas je, da grem na svoje?« in se odločil pot producenta filmčkov, oglasov in podobnih vsebin?  

Naenkrat sem imel občutek, da sem v tako veliki zgodbi, za katero sem čutil, da je preveč. Takrat sem veliko bral o tem, ali bo na internetnem področju pomembna vsebina ali infrastruktura. Tako sem spoznal, da je vsebina tista, ki mi je bolj zanimiva in da imam z vsebino izkušnje že od prej, na televiziji sem namreč delal različne skeče. 

Ti je kdaj žal?  

Ne, nikoli. Je pa res, da tega nisem naredil brezglavo. V prejšnji službi nisem imel slabe plače, precej sem privarčeval in si tako zagotovil, da tudi, če nekaj časa ne bom imel naročnikov, bom lahko normalno živel.

Kako hitro si dobil prve naročnike?

Ko sem bil še zaposlen (a sem že razmišljal o novi karieri) sem delal neke filmčke o pripravah na smučanje. Po parih filmčkih sem nekje izbrskal številko od Jureta Koširja in ga prepričal za sestanek. No, s tega sestanka sem odšel s komplet smučarsko opremo. Na začetku mi je bilo pa itak vseeno za koliko delam, samo da delam.

Na kateri svoj karierni korak si najbolj ponosen?

Na to, da sem zbral pogum in šel na svoje.

Kdo so osebe, s katerimi si sodeloval in so ti dale nova znanja na tvoji karierni poti?

Imam oziroma imel sem to srečo, da so bili moji nadrejeni v vseh službah do zdaj pripravljeni deliti njihove izkušnje in znanje tudi z mano. To mi je vedno v veselje, saj se od tistih, ki vedo več od tebe, vedno veliko naučiš. Všeč pa mi je bilo tudi to, da so ti ljudje tudi mene vprašali za nasvet, kako nekaj izpeljati oziroma narediti.

Kaj je težje: stati pred mikrofonom ali snovati idejo za nov oglaševalski spot?  

Hm, to je težko vprašanje. Oboje je težko, na eni strani si odgovoren publiki, na drugi tudi naročniku, vedno pa se je vredno spopasti z izzivom in se potruditi maksimalno, kar zmoreš. Da bi se zanašal na to, da si 100 % pripravljen, pa tako ali tako nikoli nisi.   

Koliko ti pomeni fleksibilen delovni urnik oziroma, da si sam svoj šef?
To mi pomeni veliko. Po drugi strani pa si v poslu 24 ur, 7 dni na teden. Vsaj na začetku je bilo tako. Imel sem občutek, da nikoli ne smem počivati, stalno sem delal. Po eni strani nad sabo nimaš »šefa«, po drugi strani, pa je vsak naročnik zate »šef«. Velikokrat se mi dogaja, da se bojim, da ne bodo zadovoljni z delom, ki ga opravim, zato se še toliko bolj trudim, da sem pri svojem delu dober.    

Kako težko si trenutno vzameš čas za dopust oziroma pritisneš na gumb »off the job«?  

Ja, pritisnem, zdaj si to že bolj upam (smeh), še vedno pa si ne bi upal na dopust npr. za en mesec. Imam namreč občutek, da potem ne bo nekaj narejeno tako, kot sem si zamislil oziroma, da bom nekaj zamudil.

Zaradi katere svoje lastnosti, ki je pomembna pri gradnji kariere, si tukaj, kjer si?

(Daljši premislek). Verjetno je to zaradi odgovornosti, ki jo čutim do projekta, ki se ga lotevam oziroma do naročnika, ki mi je zaupal neko nalogo. Biti odgovoren pomeni tudi stvar izpeljati do konca, z veliko truda in čim bolj optimalno. 

Koliko bi rekel, da je na tvoji poti odigral talent, znanje in mešanica naključij?

Težko sam govorim o svojem talentu. Kar se znanja tiče se mi ves čas zdi, da vem premalo oz. da če bi ga imel vsaj malo več, da bi bilo vse lažje. Ko gledam nazaj, bi rekel, da so imela naključja izredno pomembno vlogo. Ampak to je najbrž samo občutek. V mojem primeru je najpomembnejša nekakšna nezavedna oz. nestrukturirana vztrajnost.

Imaš raje timsko delo ali si bolj zadovoljen, ko se lahko zaneseš le sam nase?

Rad delam v timu, je pa res, da se po drugi strani velikokrat zanašam sam nase. Nisem človek, ki bi vodil velike time, mi je pa všeč delati z ljudmi. Recimo, da imam kot vodja še velik potencial, v finančnem žargonu to pomeni, da nimam pojma (smeh).

Koliko adrenalina je prisotnega pri tvojem delu? Ti to odgovarja?

Adrenalin je stalni spremljevalec. Če ga ni, imam občutek, da nekaj manjka. Da mi nek občutek, da speljem stvari tako, kot je treba.

Kje te lahko srečamo v prihodnje, imaš kakšne načrte za naprej?

Sobotna oddaja, ki jo vodiva skupaj z Bernardo Žarn se seli na nedeljo tako, da bom še vedno prisoten na televiziji. Na drugi strani pa bom še vedno ustvarjal vsebino za internet.   

Tvoja sanjska služba bi bila...

Sanjska je lahko samo tista, ki je ne poznaš :).

Si našel-a iskano informacijo?

X