Prijava za podjetja
Page name

V šoli pridobivaš znanje, s študentskim delom pa izkušnje

V šoli pridobivaš znanje, s študentskim delom pa izkušnje

Trenutno je na področju študentskega dela ponudba prostih del bogata, generacije mladih pa vse manjše, zato se delodajalci srečujejo z izzivi pri iskanju dijakov in študentov. A kljub temu je za najboljša dela pri top delodajalcih konkurenca še vedno močna.

Kaj je delodajalcem pomembno pri iskanju novih sodelavcev?

Delodajalci pri iskanju mladih sodelavcev za prvo zaposlitev dajejo prednost mladim, ki imajo poleg teoretičnega znanja tudi delovne izkušnje, ki so jih dobili preko študentskega dela ali drugih oblik dela. Takšni mladi se namreč veliko bolj znajdejo na delovnem mestu, saj nekatera univerzalna znanja in kompetence pridobijo že z delom med študijem.

Raziskave kažejo, da se kar 62 % mladih po končanem izobraževanju zaposli pri enem od delodajalcev, kjer so opravljali študentsko delo.

Delovna mesta postajajo mozaik različnih področij, znanje pa hitro zastareva, zato je delodajalcem pomembno:

  • kaj znaš v praksi (izkušnje in kompetence),
  • kako se sporazumevaš in rešuješ probleme (karakter, osebnostne lastnosti),
  • kam želiš v prihodnje usmerjati svojo energijo (motivacija) …

Kaj lahko narediš že v času šolanja/študija, da boš uresničil/a svoje karierne sanje in postal/a bolj zaposljiv?

Predvsem bodi aktiven/a in vzemi stvari v svoje roke. Veliko študijskih programov namreč ne vključuje prakse ali pa je ta omejena na dva tedna v zadnjih letnikih, kar pomeni, da brez lastne aktivacije (v okviru študentskega, prostovoljnega dela, sodelovanja v projektih, lokalni skupnosti ipd.) na trg prideš brez delovnih izkušenj. S preizkušanjem različnih del in delodajalcev med drugim dobiš vpogled v trende razvoja v branži, za dijake in študente naravoslovno tehničnih programov pa je prav študentsko delo pogosto tudi edina priložnost, da razvijejo kompetence dela z ljudmi. Pri ozko specializiranih poklicih, kjer znanje težje pridobiš naknadno, ter pri reguliranih poklicih je izobrazba seveda še vedno ključna, saj brez prave izobrazbe poklica vzgojitelja, odvetnika ali fizioterapevta sploh ne moreš opravljati.

Diplomanti določenega študija ob zaključku prejmejo vsi enako diplomo, drugačne pa jih naredijo:

  • delovne izkušnje pridobljene s študentskim delom,
  • neformalno pridobljena znanja ter
  • tvoje kompetence in osebnost.

Študentsko delo je neprecenljiv vir izkušenj, ki ti pomaga bolje spoznati sebe, svoje interese in potenciale, ob tem pa se naučiš veščin iskanja dela, spoznavaš delovanje trga dela, različne poklice, ki jih morda pred leti sploh še ni bilo in se srečuješ z različnimi delodajalci.

Ko boš naslednjič iskal/a študentsko delo, naj glavni kriterij ne bo le višina urne postavke, ampak razmišljaj širše in izberi delo, ki je vezano na smer izobraževanja ali poklic, kjer razvijaš kompetence in te lahko vodi tudi do redne zaposlitve pri top delodajalcu.

Za vas je pisala: Maruša Goršak, svetovalka za karierno orientacijo na e-Študentskem Servisu

Kontakt: [email protected]

 

Obvestila

Image
15.04.2024

Iskanje dela - kako se predstaviti?

Telefonski klic, pisna predstavitev, življenjepis

Preberi več
Image
21.01.2023

Minimalna urna postavka za študentsko delo

Od 3. februarja 2024

Preberi več
Image
27.11.2023

NOVOST: Enostavno beleženje ur

na www.studentski-servis.com

Preberi več