Prijava za podjetja
Page name

Iskanje dela - kako se predstaviti?

Iskanje dela - kako se predstaviti?

Na naši spletni strani je trenutno na voljo več kot 3.350 del, z mesecem majem, ko se začenja sezona počitniških del, pa bo ponudba še bogatejša.

Čeprav danes velja, da povpraševanje s strani delodajalcev presega ponudbo kandidatov, se »top dela« oddajo že v nekaj dneh ali celo urah, zato s prijavo oz. klicem ne čakaj predolgo.


📢 Nasveti za iskanje dela:

▶️ Če si želiš olajšati iskanje, te lahko o delih, ki te zanimajo, obveščamo na e-mail ali preko sporočil VIBER/SMS, zato izpolni "Prijavo na obveščanje o delih", da te malo bolje spoznamo.

▶️ Delo si lahko poiščeš tudi sam/a, tako da povprašaš sorodnike, prijatelje, znance ...

▶️ Če želiš delo opravljati pri točno določenem delodajalcu, ti svetujemo, da se nanj obrneš kar direktno (pokličeš, osebno obiščeš, pošlješ mail). Kako se ustrezno predstaviš, pa izveš v nadaljevanju.

⚠️POMEMBNO: Vedno naroči napotnico pred začetkom dela ali uvajanja. Tudi, če si delo najdeš sam/a, ne pozabi pred začetkom naročiti napotnice. Brez le-te opravljaš delo na črno, zaslužka ti ne moremo nakazati, v primeru težav, pa ti brez napotnice študentski servisi ne moremo pomagati. Naročilo napotnice oddaš v svojem profilu, na voljo ti je 24 ur na dan. 😉


📢 Kako se predstaviti delodajalcu?

Ko delodajalci oddajo prosto delo, navedejo tudi kontaktno osebo in način prijave na delo, ki je lahko preko:


📞 Kako naj poteka telefonska predstavitev?

  1. Preberi oglas za delo in poglej, za kakšno vrsto dela gre, naziv podjetja in ime kontaktne osebe. Podatke si zapiši, da jih ne pozabiš.

  2. Vljudno pozdravi, se predstavi in povej, da kličeš zaradi dela X v podjetju Y:

Dober dan, Maja Primer na tej strani, kličem zaradi dela v skladišču. Je delo še aktualno ali ste že našli koga?

  1. Če delodajalec še vedno išče kandidata/ko, ti bo predstavil delo ali pa bo počakal na tvojo predstavitev, ki naj vsebuje:
    • šola/študij oz. smer izobraževanja in letnik,
    • izkušnje,
    • veščine in osebnostne lastnosti, ki ti pridejo prav pri tem delu,
    • časovno razpoložljivost,
    • dodatna vprašanja (urna postavka, uvajanje, lokacija, oprema, obleka).

▶️ Delodajalec se na tvoj klic morda ne bo utegnil javiti in te bo poklical nazaj, zato se v času iskanja dela, oglasi tudi na klice neznanih številk ali jim pošlji povratno sporočilo v smislu: “Pozdravljeni, trenutno ne morem govoriti. Napišite mi sporočilo in vas pokličem nazaj. LP, Maja Primer”

▶️ Priporočamo tudi, da se na klice neznanih številk oglasiš malce bolj formalno/uradno, recimo: »Maja, prosim« in ne z Jo, Alo, Ja, Halo ipd.

▶️ Sploh delodajalci v storitveni dejavnosti, kjer je več stikov s strankami, prvo selekcijo kandidatov opravijo že na podlagi prvih nekaj stavkov (kako se javiš, predstaviš).


📢In kaj, če nimaš delovnih izkušenj?

Nič hudega, izkušnje pridobiš tudi s hobiji, pri športu in sodelovanjem pri šolskih projektih ali ko pomagaš doma. Morda si prostovoljni/a gasilec/ka ali tabornik/ca. Pri tem razvijaš pomembne kompetence, kot so: delo v skupini, zmožnost reagiranja v nepredvidljivih situacijah, hitro odločanje. Tovrstni hobiji lahko kažejo tudi, da imaš občutek za sočloveka, razvite ročne spretnosti, dobro fizično kondicijo. Športniki so običajno vztrajni, organizirani, ciljno usmerjeni ... nekdo, ki prihaja s kmetije, ima lahko dobro razvite delovne navade, zna uporabljati stroje, je ročno spreten, praktičen ...


🔎Primer za preprosto delo: Čiščenje in pospravljanje hotelskih sob, hodnikov, sanitarij, sanitarij v kampu, okolice hotela in kampa.

📞Telefonska predstavitev:

Pozdravljeni, sem Maja Primer (kdo si) in kličem zaradi čiščenja v vašem hotelu in kampu (poveš, katero delo te zanima, podjetje ima lahko objavljenih več oglasov). Je delo še aktualno? Super, ker me zanima, iščem pa delo za mesec julij, za vikende ali popoldne (časovna dosegljivost, kdaj lahko delam). Sem dijakinja 2. letnika Srednje trgovsko aranžerske šole v Ljubljani, kjer tudi živim, tako da lahko do vas pridem z avtobusom. Lansko poletje sem zlagala izdelke na police v trgovini in čistila (izkušnje). V hotelu še nisem delala, ampak se hitro učim. Z družino smo pogosto kampirali, tako da vem, kako kamp deluje. Ni mi težko delati, tudi doma rada veliko pospravljam, moja soba je zelo urejena. Redno se ukvarjam s športom in sem fizično vzdržljiva, kar mi bo prišlo prav pri delu (veščine in osebnostne lastnosti).


Nekateri delodajalci želijo tudi pisno predstavitev. To je običajno pri zahtevnejših delih, kjer se pričakuje določeno predznanje in izkušnje. Pisna predstavitev je lahko enostaven dokument, kjer poveš ključne stvari o sebi in jih povežeš z zahtevami dela ali pa kombinacija CV-ja oz. življenjepisa in spremnega ali motivacijskega pisma.

🔎Preprosta pisna predstavitev:

Ljubljana, 15. 4. 2024

Spoštovana gospa Novak, sem Maja Primer, dijakinja 2. letnika Srednje trgovsko aranžerske šole v Ljubljani in se prijavljam na študentsko delo »čiščenje«, ki sem ga zasledila na e-Študentskem Servisu. 

Izkušnje imam z delom v manjši lokalni trgovini, kjer sem skrbela za zlaganje izdelkov na police, urejenost prostorov in čiščenje.  Tudi doma veliko pospravljam in čistim, moja soba je vedno urejena. V prostem času se ukvarjam s športom, sem v dobri fizični kondiciji, kar bi mi prišlo prav pri opravljanju dela pri vas. Lahko rečem, da sem ročno precej spretna in hitra pri delu. S čiščenjem v hotelu še nimam izkušenj, a se lahko hitro priučim.  V preteklosti sem pogosto kampirala, zato vem, kako deluje kamp in kaj je strankam pomembno z vidika čistoče.

Za delo sem dosegljiva predvsem v mesecu juliju ter od sredine junija med vikendi in občasno popoldne.

Za več informacij me lahko pokličete na ____ ali mi pišete__.

Lep pozdrav,

Maja Primer

Vrstni red lahko prilagodiš – če že imaš izkušnje s sorodnim delom ali imaš zahtevana znanja in veščine, lahko najprej omeniš te svoje prednosti in šele nato navedeš smer šolanja/študija.


🔎Primer spremnega pisma in CV-ja za zahtevnejše delo: Delo na recepciji

Primer prostega dela: Delo na recepciji letovišča (hotel & kamp). Pogoji so zanesljivost, starost vsaj 18 let, aktivno znanje angleškega in zaželeno znanje vsaj še enega tujega jezika (nemščina, italijanščina, španščina), računalniška pismenost (MS Office), komunikativnost, organiziranost, vestnost, natančnost, odgovornost, zanesljivost, veselje do dela z ljudmi in osebna urejenost. Izkušnje s podobnim delom so pogoj. Prijave pošljite elektronsko in dodajte svoj življenjepis.

📢 PRIMER življenjepisa v wordu.


🔎Pisna predstavitev/spremno pismo:

Pozdravljeni gospa Novak,

prijavljam se na študentsko delo »Delo na recepciji«, saj imam s tovrstnim delom že nekaj izkušenj, pri delu v turizmu pa uživam, zato bom tudi študij nadaljevala v tej smeri.
Na zadnje sem podobno delo opravljala lansko poletje v Hostlu Sonček v manjši turistični vasici, kjer sem poleg dela na recepciji, skrbela tudi za pripravo zajtrkov ter čistočo sob in ostalih prostorov.
Po potrebi sem goste tudi informirala in jim pomagala pri organizaciji turističnih ogledov. Ker sem opravljala različne naloge, lahko rečem, da mi gre organizacija dela dobro od rok.
Pred tem sem čez vikende delala kot hostesa na mednarodnih sejmih, kjer sem morala pogosto komunicirati v tujem jeziku.
Brez težav se sporazumevam v angleškem in španskem jeziku, osnovno pa znam tudi »srbo-hrvaško«.
Ravnokar končujem srednjo ekonomsko šolo, s študijem na višješolskem programu Gostinstvo in turizem nadaljujem šele oktobra, tako da imam med poletjem dovolj prostega časa za delo.
Sem urejena in komunikativna oseba, ki sta ji bonton in prijaznost zelo domača.
Dobro se znajdem pri uporabi programov MS Office, v okviru šole sem skrbela tudi za objave na socialnih omrežjih in sodelovala v novinarskem krožku.

Za več informacij me lahko pokličete na ________ ali mi pišete__________.

Vesela bom vašega povabila na razgovor.

Lep pozdrav,

Maja Primer


Še nekaj nasvetov oz. povzetek:

✅ Delo lahko poiščeš na naši spletni strani, preko socialne mreže ali sam/a kontaktiraš delodajalca – v vsakem primeru naroči napotnico pred začetkom dela.

✅ Izbiraj dela, ki so koristna tudi za tvoj karierni razvoj, ne le zaradi hitrega zaslužka.

✅ Pripravi si življenjepis in spremno pismo (za zahtevnejša dela) ali preprosto prijavo na delo (enostavna dela). Dokumente prilagodi zahtevam, navedenim v oglasu.

✅ Pripravi si telefonsko predstavitev s ključnimi informacijami, da česa pomembnega ne pozabiš omeniti.

✅ Iskanje dela je poslovna situacija, zato tudi komuniciraj bolj formalno/uradno. Pazi na vikanje in bonton.

✅ Če pričakuješ klic delodajalca, se javljaj se tudi na neznane (slovenske) številke ali jim pošlji sms.

✅ Nimaš delovnih izkušenj, ni panike. Navedi hobije, krožke, šport, pomoč doma itd. ter napiši, kaj to pove o tebi, česa si se naučil/a.

Kaj je dobro vedeti pred začetkom dela?


Za vas je pisala: Maruša Goršak, svetovalka za karierno orientacijo na e-Študentskem Servisu

Kontakt: [email protected]

 

Obvestila

Image
21.01.2023

Minimalna urna postavka za študentsko delo

Od 3. februarja 2024

Preberi več
Image
27.11.2023

NOVOST: Enostavno beleženje ur

na www.studentski-servis.com

Preberi več
Image
06.11.2023

Kaj delodajalec pričakuje, ko se dogovoriš za študentsko delo ali razgovor?

Preberi več