Prijava za podjetja
Page name

Karierni nasvet

Karierni nasvet

➡️ Želiš postati influencer/ka?

Danes ni nič nenavadnega, če te zanima delo vplivneža, Youtuberja, Tiktokerja, IGTV streamerja, B/Vloggerja. Gre za tako imenovane »ustvarjalce vsebin na spletu«, ki jih že uvrščamo med realne karierne možnosti in poklice prihodnosti.

Socialne platforme, kot sta Instagram in TikTok, so postale priložnost za promocijo osebne ali poslovne blagovne znamke ter zaslužek. Zelo popularen je tudi YouTube, saj postaja drugi največji iskalnik (takoj za stričkom Googlom).

Ko ustvarjalec vsebin na Youtube-u doseže kriterije za vključitev v partnerski program (1.000 naročnikov in 4.000 ur gledanja v zadnjem letu), lahko monetizira svoj kanal, kar pomeni da dobi določen odstotek prihodka od oglasov, ki se predvajajo na njegovih vsebinah.

Forbes je najbogatejše influencerje razdelil na 12 kategorij: hišni ljubljenčki, starševstvo, moda, potovanje, fitnes, lepota, hrana, tehnologija in posel, otroci, dom in videoigrice.


➡️ Kako načrtovati kariero in izbrati šolo/fakulteto?

Vplivneži običajno »pokrivajo« neko področje zanimanja, pogosto pa se s tem tudi profesionalno/poklicno ukvarjajo - imajo svoje podjetje, kjer razvijajo in/ali prodajajo storitve in izdelke. Vplivneži so torej neke vrste poznavalci oz. celo strokovnjaki. Tako najprej razmisli, kaj te resnično zanima in nato razišči, kje (v okviru katerega izobraževalnega programa) lahko pridobiš vsaj del potrebnega znanja.

  • Če bi rad/a postal/a vplivnež s področja potovanj, razmisli o izobraževalnih programih s področja turizma, geografije in zgodovine.
  • Če te zanima (pre)hrana, raziskuj programe na srednješolskih biotehniških centrih ali srednjih gostinskih šolah. Študij lahko nadaljuješ na področju živilstva, dietike, gostinstva, agronomije, hortikulture…
  • Če te zanima zdravo življenje, razišči program zdravstveni ali kozmetični tehnik in/ali študij nadaljuj na fizioterapiji, zdravstveni negi, kineziologiji, programu športno treniranje, velnes-u …
  • Če želiš pomagati drugim pri težavah z duševnim zdravjem, odnosi in vzgojo bo veliko bolj kredibilno, če za objavami stoji nekdo, ki ima ustrezno izobrazbo (psihologija, psihoterapija, socialno delo, zakonska in družinska terapija, psihosocialna pomoč…).
  • Poslovna oz. podjetniška znanja lahko pridobiš v okviru srednješolskega programa ekonomski in aranžerski tehnik ter številnih ekonomsko-poslovnih programih na višješolskih, visokih in univerzitetnih programih. Lahko pa svoj študij usmeriš v marketinške ali novinarske vode.
  • Če te zanima arhitektura in notranje oblikovanje, razišči srednješolske programe oblikovnih šol, umetniške gimnazije (likovna smer), aranžerskega in gradbenega tehnika ter študij nadaljuj na sorodnih programih (Arhitektura, Urbanizem, Krajinska arhitektura, Dizajn-notranja oprema …)
  • Influencer-ka mora poznati tudi temelje video in foto produkcije, grafičnega oblikovanja in multimedije. Ta znanja pridobiš v programih fotografski tehnik, medijski ali grafični tehnik ter v okviru programov na višjih stopnjah (Snovanje vizualnih komunikacij, Multimedija, Grafično oblikovanje, Video, animacija in novi mediji, Grafične in interaktivne komunikacije, Medijske komunikacije, Vizualne umetnosti in oblikovanje, Digitalne umetnosti in prakse …)

Pozoren/a bodi na vpisne pogoje, saj mnogi univerzitetni programi za vpis zahtevajo opravljeno splošno maturo.


➡️ Pridobi izkušnje in informacije iz prve roke

Povpraševanje po ustvarjalcih vsebin na spletu narašča vsako leto. Svetujemo ti, da preveriš, če je tovrstno delo zate, tako, da ga preizkusiš z opravljanjem študentskega dela. Na www.studentski-servis.com lahko najdeš prosta dela, ki so po vsebini sorodna delu vplivneža/vplivnice:

  • DIGITALNI MARKETING
  • GRAFIČNA DELA
  • POMOČ NA PODROČJU MARKETINGA
  • DELO V VIDEOPRODUKCIJI
  • SNEMANJE
  • OGLAŠEVALEC NA DRUŽABNIH OMREŽJIH
  • UREJANJE DRUŽ. OMREŽIJ (FB,IN,TW,TIK TOK)
  • ODNOSI Z JAVNOSTMI

➡️ Koliko vplivnežev se v Sloveniji preživlja s tem delom?

  • Marketinški guru Aljoša Bagola ocenjuje, »da imamo v Sloveniji petdeset top influencerjev in med temi bi lahko naredili seznam najboljših desetih z več kot 100.000 sledilci. Ta deseterica ima zgrajene poslovne modele le okoli svojega delovanja na družbenih omrežjih in lahko živi izključno od tega« (Delo 2023, Le deset slovenskih influencerjev se s svojim početjem preživlja).

  • Direktor spletne agencije IT Melona, Rok Makovec, je pri informacijah o zaslužkih bolj konkreten: »Zaslužki se pri mikroinfluencerjih (10.000 do 100.000 sledilcev) v sodelovanju z agencijami gibljejo od 10 do 20 evrov na posnet video, pri večjih influencerjih pa gredo v višave… vplivni influencerji imajo kar zajetne pogodbe z večjimi blagovnimi znamkami. Pri nas se s tem preživlja kar nekaj ljudi, večina jih ima poleg tega še dodatne dejavnosti (prav tam)«.


➡️ Kaj to pomeni zate?

Obstaja razlog, da se le peščica Slovencev preživlja izključno z objavami na spletu.

  • Konkurenca je velika, nabiranje sledilcev ter ustvarjanje objav pa terjajo ogromno časa in truda. Zato je pomembno, da influencer ne postaneš zato, ker si predstavljaš, da boš s tem na hitro obogatel. Bolj pomembno je, da res razmisliš, kaj te zanima, čemu posvečaš svoj prosti čas in se učiš tudi brez prisile. Tako boš ustvarjal/a dobre vsebine in pridobil/a večje število sledilcev, ter postal/a zanimiv/a tudi za podjetja, ki pogosto stavijo na mikro influencerje celo bolj kot na slavne vplivneže (znane osebe, kot so igralci, glasbeniki, športniki, zvezde resničnostnih šovov).
  • Razmisli tudi, če imaš potencial, da razviješ kompetence, ki so potrebne za uspešno delo influencerjev, kot na primer: ustvarjalnost in razmišljanje izven okvirja, učinkovita komunikacija vključno z zmožnostjo pisanja in oblikovanja zgodb ter veščinami pogajanja, foto-video produkcija, poznavanje družbenih omrežij in tehnologij, marketing in oglaševanje, analitične kompetence, mreženje, samopredstavitev...


➡️Kateri so ključni koraki, kako postati influencer-ka?

  • Izberi področje in določi cilje: razmisli, na katerem področju želiš postati influencer in kje lahko pridobiš potrebna znanja in kompetence za kakovostne objave. Razišči, kaj že obstaja in kaj počne konkurenca. Določi si konkretne cilje (kaj želiš doseči, koliko sledilcev, s katerimi blagovnimi znamkami bi si želel/a sodelovati). Izbira platforme: (TikTok, Youtube, Instagram, Twich, blogi) - katera plaforma je tebi najbližje in kaj uporablja tvoja ciljna publika?
  • Ustvarjanje vsebin: zahteva veščine pisanja in/ali foto-video oblikovanja. Preizkusi različne pristope, da ugotoviš, kakšne vsebine pritegnejo tvoje sledilce - naj bodo zabavne, morda poučne (nasveti), želijo nagradne igre, imajo raje video ali fotografije in tekst?
  • Grajenje sledilcev in angažiranost: aktivno gradi svojo skupnost sledilcev, spodbujaj komunikacijo, odgovarjaj na sporočila sledilcev, ustvarjaj interaktivne vsebine (ankete). Konsistentnost: redno objavljaj in posodabljaj vsebine, da ohraniš pozornost sledilcev, ohrani svojo edinstvenost in rdečo nit (ne objavljaj samo zato, da nekaj objaviš).
  • Sodelovanje s podjetji in marketinškimi agencijami: Ko dosežeš določeno število sledilcev, postaneš zanimiv/a tudi za blagovne znamke. Če te podjetja ne kontaktirajo sama, naredi seznam blagovnih znamk/podjetij ter vzpostavi stik z njimi (lahko postaneš predstavnik/ca blagovne znamke).
  • Postavljanje zdravih meja: postavi si meje glede časa, ki ga nameniš delu, pazi na mejo med zasebnim in spletnim življenjem ter poskrbi za svoje fizično in duševno zdravje. Stalna javna izpostavljenost ima svojo ceno.

➡️Pasti dela influencerjev

  • Večina vplivnežev je samozaposlenih, torej niso v rednem delovnem razmerju, ki prinaša določeno varnost (redna plača, bolniška, dopust itd.).
  • Dohodki oz. plače influencerjev niso stabilni, pogosto morajo sami oceniti lastno vrednost in določiti honorarje za svoje delo in kaj hitro se zgodi, da podcenijo svoje delo in na koncu delajo skoraj zastonj.
  • Mnogi delajo tudi med dopustom ali ko so bolni, v izrednih situacijah, kot so bile poplave, pa so se mnogi spraševali, ali je etično, da nadaljujejo z objavami, ki niso vezane na poplave, hkrati pa so morali zaslužiti.
  • Na priljubljenost vplivnežev pogosto vplivajo tudi algoritmi socialnih omrežij, na katere nimajo vpliva, a določajo, katere objave in v kakšnem vrstnem redu bodo prikazane uporabnikom.
  • Influencerje želja po večji prepoznavnosti pogosto sili v objavljanje vedno bolj intimnih trenutkov svojega življenja, objavljajo dneve in noči, zato ni več jasne ločnice med zasebnim in poklicnim življenjem, kar vpliva na njihovo duševno zdravje.
  • Influencerji so ves čas na očeh javnosti in nekatere začne sčasoma to tudi motiti. Zato se vprašaj, če imaš dovolj trdo kožo, da se boš lahko soočil/a tudi z negativnimi komentarji in neuspehi na svoji poti.

Za vas je pisala: Maruša Goršak, svetovalka za karierno orientacijo na e-Študentskem Servisu

Kontakt: [email protected]

 

Obvestila

Image
15.04.2024

Iskanje dela - kako se predstaviti?

Telefonski klic, pisna predstavitev, življenjepis

Preberi več
Image
21.01.2023

Minimalna urna postavka za študentsko delo

Od 3. februarja 2024

Preberi več
Image
27.11.2023

NOVOST: Enostavno beleženje ur

na www.studentski-servis.com

Preberi več