Prijava za dijake/študente
Page name

Karierni nasvet

Karierni nasvet

➡️ Karierni nasvet – ko otrok želi postati influencer

Danes ni nič presenetljivega, ko mladostniki omenijo, da jih zanima delo vplivneža, Youtuberja, Tiktokerja, IGTV streamerja, B/Vloggerja.

Gre za tako imenovane »ustvarjalce vsebin na spletu«, ki jih že uvrščamo med realne karierne možnosti oziroma poklice prihodnosti. Kar jim je skupno, je komunikacija z javnostjo, ustvarjanje novih vsebin, ljubezen do družbenih omrežij in poznavanje delovanja le teh, znanje foto/videoprodukcije, kreativnost, želja po svobodi in podjetništvo.

Socialne platforme, kot sta Instagram in TikTok, so postale priložnost za promocijo osebne ali poslovne blagovne znamke ter zaslužek. Zelo popularen je tudi YouTube, ki je v tujini že presegel vsa pričakovanja monetizacije in postaja drugi največji iskalnik (takoj za stričkom Googlom). Ko ustvarjalec vsebin na Youtube-u doseže kriterije za vključitev v partnerski program (1.000 naročnikov in 4.000 ur gledanja v zadnjem letu), lahko monetizira svoj kanal, kar pomeni, da dobi določen odstotek prihodka od oglasov, ki se predvajajo na njegovih vsebinah.

Večina staršev delo vplivnežev in vlogerjev težko sprejme kot realen poklic. Na drugi strani pa si veliko 13-letnikov delo ustvarjalcev vsebin predstavlja malce preveč romantično; kot neskončno potovanje po svetu, pri čemer zraven z objavami še bajno zaslužiš. A resnica je, da delo »ustvarjalca vsebin« zahteva predanost, stalno ustvarjanje novih vsebin, zmožnost upravljanja s skupnostmi na spletu, poslovno žilico in mnogo drugih kompetenc. Ali, kot pravi Branka Bizjak Zabukovec, predavateljica in strateginja za vsebinski marketing pri agenciji Futura DDB:»vsebina influencerjev je za bralca oziroma gledalca na prvi pogled nezahtevna, ozadje pa je veliko kompleksnejše«.


KAJ JE SKUPNEGA USTVARJALCEM VSEBIN?

VPLIVNEŽ NAJ BI BIL POZNAVALEC PODROČJA

Marketinške agencije danes stavijo na večji (nakupni) vpliv s sodelovanjem z vplivnežem/vplivnico, ki ima sicer manjšo splošno prepoznavnost, a toliko večji vpliv na dejanske potencialne stranke. Vplivneži običajno »pokrivajo« neko področje zanimanja in to področje do neke mere tudi poznajo, pogosto pa se s tem tudi profesionalno/poklicno ukvarjajo.

Forbes je najbogatejše influencerje razdelil na 12 kategorij: hišni ljubljenčki, starševstvo, moda, potovanje, fitnes, lepota, hrana, tehnologija in posel, otroci, dom in videoigrice.

Vplivneži so lahko torej neke vrste poznavalci oz. celo strokovnjaki, sploh če so se na tem področju tudi (formalno) izobraževali in delali. Vplivneži so se tako SAMI s pomočjo privlačnih objav že uveljavili na določenem področju, zato lahko odgovarjajo na komentarje in vprašanja sledilcev ter imajo večji vpliv.

Kaj to pomeni z vidika načrtovanja kariere in izbire šole/fakultete?

Mladim, ki želijo postati vplivneži, svetujemo, naj najprej razmislijo, katero področje jih zanima, in nato raziščejo, v sklopu katerega izobraževalnega programa lahko pridobijo nekatera znanja.

  • Če bi, recimo, radi postali vplivneži s področja popotovanj, jim lahko znanje, pridobljeno v izobraževalnih programih s področja turizma, geografije in zgodovine, precej olajša delo.
  • Če jih zanima (pre)hrana, lahko raziščejo programe na srednješolskih biotehniških centrih ali v sklopu programov srednjih gostinskih šol, kjer bodo npr. spoznali procese pridelave, procesiranja in obdelovanja hrane, kuhanja in postrežbe, študij pa lahko potem tudi nadaljujejo na področju živilstva, dietetike, gostinstva itd… Tisti, ki jih zanima zdravo življenje, lahko raziščejo program zdravstveni ali kozmetični tehnik in študij nadaljujejo na področju fizioterapije, kineziologije, dietetike, športnega treniranja, zdravstvene nege itd. (za vpis na nekatere omenjene študije je zahtevana splošna matura) ali pa svoje interese povežejo z naravoslovnimi študiji, če so bolj analitični tipi.
  • Ima mladostnik/ca morda željo pomagati drugim pri reševanju težav na področju duševnega zdravja, odnosov in vzgoje? Kot vplivnež/vplivnica bo posameznik zagotovo dosegel večji krog »pomoči potrebnih«, a veliko bolj kredibilne in zaupanja vredne bodo objave, ki jih bo ustvaril nekdo, ki ima tudi ustrezno izobrazbeno podlago (psihologija, biopsihologija, psihoterapija, socialno delo, zakonska in družinska terapija in svetovanje, psihosocialna pomoč, predšolska vzgoja, socialna in specialna pedagogika, pedagogika itd.).

VPLIVNEŽI SO POSLOVNEŽI/PODJETNIKI z znanjem MULTIMEDIJE

In če mladostnik ne ve, katero področje ga zanima, vztraja pa pri ideji o poklicu vplivneža / vplivnice ali Youtuberja?

  • Večina ustvarjalcev vsebin je tudi poslovnežev. In mnogi med njimi imajo (vsaj v Sloveniji) tudi lastna podjetja, kjer ustvarjajo in/ali prodajajo izdelke in storitve z določenega področja. Večina jih je najprej začela s samostojno podjetniško potjo in so spontano postali vplivneži, ko so zaradi dobrih objav in vedno širšega kroga sledilcev postali zanimivi tudi za podjetja, agencije oz. blagovne znamke.

  • Poleg strokovnega znanja ustvarjalci vsebin potrebujejo tudi poslovna oz. podjetniška znanja: kako odpreti in voditi podjetje, analizirati učinke svojega dela, upravljati s financami in voditi računovodstvo, kako pridobiti stranke in se pozicionirati na trgu, kako pridobiti poslovne partnerje, se pogajati in voditi logistiko itd.

  • Vplivneži morajo poznati tudi zakonitosti foto/videoprodukcije, SEO, delovanje različnih platform in družbenih medijev, imeti znanja, ki so ključna za učinkovitost pri delu novinarjev, tekstopiscev, predavateljev, motivatorjev, (prodajnih) svetovalcev, strokovnjakov za odnose z javnostmi, kot tudi nekatere bolj splošne kompetence: odpornost (na kritike in negativne komentarje, nenehno izpostavljenost), reševanje konfliktov, komunikacija, upravljanje s časom, samomotivacija itd.

  • Ta znanja mladostniki lahko do neke mere pridobijo v okviru srednješolskega programa ekonomski in aranžerski tehnik, fotografski tehnik, medijski ali grafični tehnik ter številnih ekonomsko-poslovnih programih na višješolskih, visokih in univerzitetnih programih (pri čemer lahko pri študiju ekonomije izbirajo med več smermi) ali pa študij usmerijo v marketinške ali novinarske vode.


VPLIVNOSTNI MARKETING in SORODNI POKLICI/PODROČJA

Delo vplivneža/vplivnice spada na področje digitalnega marketinga.

Na LinkedInu je povpraševanje po profilu strokovnjaka za digitalni marketing med desetimi najbolj iskanimi profili na svetu. Povpraševanje po tem profilu narašča vsako leto.

Delovna mesta, ki so po vsebini najbolj sorodna delu vplivneža/ice, so na primer:

  • ustvarjalec vsebin,
  • skrbnik oz. menedžer socialnih medijev/omrežij,
  • strokovnjak za digitalni marketing,
  • strokovnjak za odnose z javnostmi,
  • promotor / ambasador blagovne znamke,
  • marketinški svetovalec,
  • organizator dogodkov.

Kako pristopiti k mladostniku, ki si želi postati vplivnež?

  1. Predvsem je pomembno, da ne reagiramo na prvo žogo in ideje ne sodimo preveč kritično ali jo celo zasmehujemo.
  2. K situaciji pristopimo raziskovalno in idejo najprej sprejmemo kot eno od (realnih) možnosti.
  3. Nato se začne »detektivsko delo pod krinko«, kjer z vprašanji, ki izkazujejo iskreno zanimanje, poskušamo ugotoviti, od kje je prišla ideja, kakšne informacije ima otrok o poklicu in kako si delo vplivnežev sploh predstavlja (negativni in pozitivni aspekti), kdo so zanj/zanjo uspešni vplivneži in kako so uspeli (zgodbe realnih ljudi), kaj ga/jo pri tem delu privlači in kaj ne.
  4. Pomembno je, da ugotovimo ozadje oz. razloge, ki mladostnike vodijo v razmišljanje o tovrstnih poklicih: si želijo na ta način postati bolj priljubljeni med vrstniki, želijo postati slavni, morda delo vplivnežev vidijo kot način, kako lahko zaslužiti, jih morda zanima področje marketinga ali foto/videoprodukcije ali pa jih zanima določena vsebina in ustvarjanje vsebin na spletu vidijo kot priložnost za večji doseg (npr. želijo ozaveščati, izobraževati ljudi). Glede na odgovore tudi pogovor zapeljemo v ustrezno smer.
  5. Mladostnika lahko prosimo, naj nam pokaže, kdo so njegovi vzorniki na socialnih omrežjih in katere teme ga/jo privlačijo. Pri tem lahko tudi mirno priznate, da tega poklica ne poznate dobro in da vas skrbi, ker v »vaših časih« še ni obstajal in tako naredite prostor za pogovor o načrtovanju in razvoju kariere v današnjih časih in poklicih prihodnosti. Dejstvo je, da trenutne projekcije kažejo, da bodo mladi, ki so danes na trgu dela, zamenjali tudi do 7 poklicev, ne le delovnih mest. Menjave poklicev v smislu od socialnega svetovalca do programerja bodo od posameznikov zahtevale razširjanje znanja ali celo pridobivanje popolnoma novih kvalifikacij in kompetenc.
  6. Vedno lahko poskusite tudi z vprašanjem, kaj pa, če ta poklic/možnost ne bi obstajala? Katere druge možnosti bi še prišle v poštev? Če ne bi bilo omejitev, kaj bi delal-a? Če bi imel-a na voljo milijon evrov, ki jih ne moreš porabiti zase – kam bi jih doniral-a, za reševanje katerega problema bi jih namenil-a?

Na drugi strani pedagog Marko Juhant opozarja, da se za željo »biti vplivnež« običajno skriva še kaj drugega. Lahko ima mladostnik težave v šoli, se je sporekel s katerim od učiteljev, si morda želi, da bi bil v očeh vrstnikov »pomemben« in všečen. Ključno je torej, da mladostnike sprejmemo, raziskujemo ozadje njihovih želja in razmišljanj ter jim pomagamo informacije kritično ovrednotiti in pogledati nekoliko dlje v prihodnost.


Naj mladostnik pridobi izkušnje in informacije iz prve roke

  • Mladostnika lahko spodbudite, naj sam pridobi več informacij ali svojo idejo celo preizkusi preko študentskega dela.
  • Če je mladostnik še premlad za opravljanje študentskega dela ali ne izpolnjuje pogojev (zahtevane izkušnje, starost, smer študija), pa lahko pokliče v podjetje in se poskuša dogovoriti za ogled ali izvedbo t.i. informativnega intervjuja. Informativni intervju je pogovor z osebo, ki opravlja nek poklic in ga karierni svetovalci tudi sicer priporočamo za pridobivanje informacij o poklicu iz prve roke.
  • Kredibilne informacije mladostniki lahko pridobijo tudi v sklopu različnih karierno usmerjenih dogodkov. Eden od takih je Finančna šola za najstnike, kjer kot goste povabijo tudi vplivneže ali mlade podjetnike, ki predstavijo svojo pot. Tam je bilo veliko začudenih izrazov na obrazih mladih, ko jim je takratni gost, Slovenec, ki se ukvarja z razvojem obogatene resničnosti, razkril, da na začetku za svoje delo ustvarjanja filtrov za Snapchat ni prejel niti evra, čeprav so v nekaj mesecih njegovi filtri dobili nepredstavljivo število prikazov po vsem svetu. Dobil pa je reference in poznanstva, ki so mu pomagala na njegovi, danes uspešni podjetniški poti.

Koliko vplivnežev se v Sloveniji preživlja s tem delom?

  • Marketinški guru Aljoša Bagola ocenjuje, »da imamo v Sloveniji petdeset top influencerjev in med temi bi lahko naredili seznam najboljših desetih z več kot 100.000 sledilci. Ta deseterica ima zgrajene poslovne modele le okoli svojega delovanja na družbenih omrežjih in lahko živi izključno od tega« (Delo 2023, Le deset slovenskih influencerjev se s svojim početjem preživlja).

  • Direktor spletne agencije IT Melona, Rok Makovec, je pri informacijah o zaslužkih bolj konkreten: »Zaslužki se pri mikroinfluencerjih (10.000 do 100.000 sledilcev) v sodelovanju z agencijami gibljejo od 10 do 20 evrov na posnet video, pri večjih influencerjih pa gredo v višave… vplivni influencerji imajo kar zajetne pogodbe z večjimi blagovnimi znamkami. Pri nas se s tem preživlja kar nekaj ljudi, večina jih ima poleg tega še dodatne dejavnosti (prav tam)«.

  • Postati ustvarjalec vsebin se za mlade vsekakor sliši mikavno in dejstvo je, da je s tem poklicem mogoče tudi dobro (pre)živeti. Naloga odraslih v življenju mladostnikov pa je, da jim pomagamo videti obe strani medalje, pozitivno in negativno, kajti vsak poklic ju ima. In ustvarjalec vsebin danes vsekakor je poklic in realna karierna pot.

Za vas je pisala: Maruša Goršak, svetovalka za karierno orientacijo na e-Študentskem Servisu

Obvestila

Image
21.01.2023

Minimalna urna postavka za študentsko delo

Od 3. februarja 2024

Preberi več