Napotnice

Napotnice in pogodba

Kdaj moramo poskrbeti za naročilo napotnice?

Napotnica je pravna podlaga za delo prek študentskega servisa, zato jo je treba naročiti pred začetkom dela. To je pomembno, ker gre v nasprotnem primeru za delo 'na črno' in v primeru inšpekcijskega pregleda bo kaznovano podjetje in tudi dijak ali študent.

Napotnico lahko za svojega dijaka/študenta naročite:

Ob naročilu napotnice nam morate sporočiti:

  • priimek in ime študenta,
  • elektronski naslov ali mobilno številko študenta (če naročate napotnico v e-poslovalnici za podjetja),
  • naziv podjetja,
  • vrsto dela.

Ali moramo z dijaki/študenti poleg napotnice skleniti še pogodbo?

Posebne pogodbe o delovnem razmerju se ne sklepajo. Napotnica nadomešča pogodbo, zato vam ni treba sklepati dodatnih pogodb.

Ali ima dijak/študent lahko hkrati izdanih več napotnic za različna podjetja in ali ima lahko izdanih več napotnic za isto podjetje?

Dijak/študent ima lahko izdanih več napotnic za različna podjetja. Če v vašem podjetju opravlja različna dela, ima lahko izdanih več napotnic.


Pogosta vprašanja o napotnicah v elektronski obliki

Kako se prijavimo na napotnice v elektronski obliki?

Na napotnice v elektronski obliki se lahko prijavite, če ste uporabnik e-poslovalnice. Prijavo uredite v splošnih nastavitvah. Če še nimate e-poslovalnice za podjetje, izpolnite obrazec.

Ali je možno poleg napotnic v elektronski obliki prejeti še papirne?

Če prejemate napotnice v elektronski obliki, vam papirne oblike ne bomo poslali. Napotnice v papirni obliki si lahko natisnete v e-poslovalnici pod Izdanimi napotnicami.

Kje so vidne napotnice v elektronski obliki in kako jih natisnemo?

Napotnice v elektronski obliki so vidne v e-poslovalnici za podjetja, pod zavihkom Napotnice/Izdane napotnice. S klikom na šifro napotnice ali “Natisni” se vam odpre PDF, ki ga lahko natisnete.

Kako potrdimo napotnice v elektronski obliki?

Sistem napotnic v elektronski obliki je prilagojen tako, da jih potrdite na vstopni strani e-poslovalnice, kjer imate obvestilo: “Na seznamu imate XX nove napotnice, ki jih potrdite ob začetku dela.”

Ali je napotnica veljavna kot original, če jo sami natisnemo?

Da, tudi če sami natisnete napotnico v elektronski obliki, je veljavna kot original.

Kako je z varnostjo osebnih podatkov?

Dostop do osebnih podatkov dijaka ali študenta ima zgolj uporabnik e-poslovalnice, ki je napotnico naročil. V e-poslovalnici so vidni le osebni podatki dijaka ali študenta, ki so po zakonu navedeni na napotnici. V e-poslovalnico je mogoče dostopati izključno z uporabniškim imenom in geslom, ki ga pozna le uporabnik.

Ali je možno napotnico v elektronski obliki preklicati?

Lahko jo prekličete tako, da nam to sporočite na e-mail: [email protected], ali je enostavno ne potrdite ob začetku dela, če dijak ali študent ni prišel na delo.

Boste napotnico v elektronski obliki poslali tudi študentu?

Dijak ali študent bo prejel SMS z aktivno povezavo do napotnice v elektronski obliki, vidna in dostopna pa bo tudi v njegovi e-poslovalnici.

Kaj v podjetju naredimo, če nas bo obiskal inšpektor za delo in zahteval napotnico?

Napotnico poiščete v e-poslovalnici za podjetja ter jo pokažete ali natisnete.

Kaj če inšpekcija zahteva potrjeno napotnico?

Vsako izdano napotnico potrdite na vstopni strani e-poslovalnice, kjer je obvestilo: “Na seznamu imate XX nove napotnice, ki jih potrdite ob začetku dela”.

Kaj, če inšpektor zahteva, da ima dijak ali študent napotnico na delovnem mestu?

Napotnico v elektronski obliki ima dijak ali študent vedno na voljo s klikom na povezavo, ki jo je prejel na mobilni telefon in v njegovi e-poslovalnici.

Kaj, če v podjetju nimamo računalnika, ki bi bil dostopen na delovnem mestu in pride inšpektor?

V tem primeru lahko pokažete ali poiščete napotnico v elektronski obliki tudi na telefonu, saj je e-poslovalnica prilagojena za mobilnike.

Katere so prednosti napotnice v elektronski obliki?

  • Brez čakanja in možnosti izgube: napotnico prejmete direktno v vašo e-poslovalnico brez možnosti, da se na poti do vas izgubi.
  • Prihranek časa: napotnico je lažje in hitreje najti, kot iskati po papirnatih.
  • Preglednost in e-arhiv: vodenje lastne evidence napotnic v e-poslovalnici in takojšen pregled potrjenih napotnic.
  • Napotnice v elektronski obliki so okolju prijazne.

Ali se lahko odjavimo od prejemanja napotnic v elektronski obliki?

Način prejemanja napotnic v elektronski obliki lahko spremenite v nastavitvah v e-poslovalnici ali kontaktirate naše svetovalce. Po odjavi/spremembi vam bomo napotnice pošiljali v papirnati obliki.