Zaposlitveni intervju

Zaposlitveni intervju: Pri katerem vprašanju se zatakne večini iskalcev?

Presenetljivo je, da včasih najbolj splošna in enostavna vprašanja kadrovikov na zaposlitvenih razgovorih kandidate spravijo v zadrego. Kako se lahko to zgodi? In zakaj?

Vsak laik bi pomislil, da lahko odgovori na najbolj preprosta vprašanja na zaposlitvenih razgovorih. A vendarle ni tako, še posebej, če si jih nikol sami pri sebi ne zastavimo. Kadroviki, strokovnjaki z zaposlitvenih portalov in svetovalci na zavodih se dnevno srečujemo z iskalci zaposlitve, ki nas vsak dan presenetijo, saj vstopajo v prostor povsem nepripravljeni. Delali bi »vse«, »karkoli«, »kjerkoli« in »kadarkoli«. Ob ponujenem delu glede na njihove kriterije pa sledi »tega pa ne bi«. Hkrati povedo, da so »samozavestni in komunikativni« in medtem lezejo sami vase.

Kakšni so odgovori na vprašanje, ki je najpogostejše na zaposlitvenih razgovorih in na katerega v več letih kadroviki ne dobijo primernega odgovora, ali pa le redke, preštete na prste ene roke. Zakaj se obotavljajo? Zakaj je težko odgovoriti na vprašanje: Kakšno delovno mesto pa si vi želite? Kakšno delovno mesto pa vi iščete?

Kako odgovoriti na to vprašanje?

Kaj kadroviki pričakujejo? In kratek odgovor bi bil podoben temu: »Iščem delovno mesto v srednjem menedžmentu, področje prodaje, v Osrednji Sloveniji. Poleg vašega podjetja bi bil moj izbor potencialnih podjetij tudi X, XY in XZ. Želim delati z ljudmi, voditi ekipo svetovalcev in aktivno sodelovati s sodelavci v marketingu.«

Temu pravimo »Kratek opis vašega željenega delovnega mesta«. Pove nam, kaj iščete, kje se vidite, kaj želite početi na delovne mestu. Pove nam, kako vam lahko pomagamo, da boste našli primerno zaposlitev, čim bolj ustrezno vašim željam. Tudi kadroviki vas lahko tako prepoznajo kot odločno osebo, ki ve kaj hoče. Brez tega dela podatkov smo zataknjeni zgolj in samo v sklopu splošnih informacij, ki jih dobimo že z vašim življenjepisom. In brez teh informacij ne izstopate iz množice drugih.

Večina odgovorov pa je podobnih temu: »Iščem delo v prodaji. Lahko prodajam tehnično opremo, izdelke v prehrambeni industriji ali medicinske pripomočke.« In tako jedrnatih. Večina ovinkari, kot mačke okrog vrele kaše. In ko v svojem ovinkarjenju dejansko pridejo do pomembnih informacij, so za njih že izgubljene. Čas je potekel, kadrovik pa se že aktivno posveča drugih opravkom.

In razloge za ovinkarjenje lahko iščemo v dveh stvareh:

1.     V slabi pripravi kandidata. Kandidat ni nikoli napisal svojih zaposlitvenih ciljev, ali pa jih nikoli ni bil pripravljen deliti z drugimi. Če jih do sedaj še niste napisali, je skrajni čas, da jih. Storite to že danes; le tako boste vedeli, kako odgovoriti na zgornje vprašanje. Svoje cilje morate znati ubesediti in povedati naglas.

2.     Namerno izogibanje. Kandidati imajo bočutek, da se bodo z izraženimi cilji oddaljili od trga dela. Da bodo omejili svoje možnosti. Da za njih ne bo nobenega prostega delovnega mesta, ali da jih bo manj, kot bi jih sicer bilo. In ta del celo drži. A aktivno iskanje zaposlitve ni le preštevanje števila prošenj in poslanih življenjepisov. Iskanje zaposlitve je iskanje pravega delovnega mesta za vas, na katerem boste ostali in delo opravljali z veseljem. Zatorej se morate prijavljati na primerne oglase. In določanje svojih zaposlitvenih ciljev vam bo pri tem le pomagalo, saj boste že ob branju oglasov napravili prvo selekcijo: na ta oglas se ne bom prijavil, ker preveč odstopa od mojih zaposlitvenih želja, na drug oglas pa se bom prijavil, ker menim, da bi na tem delovnem mestu opravljal podobne naloge kot sem jih opisal v svojem zaposlitvenem cilju. In še opozorilo: pripravite realne cilje v sklopu svojih dosežkov, izkušenj in znanj.

To je poziv na iskanje vaših zaposlitvenih ciljev!

Iskalec zaposlitve je tisti, ki mora premisliti, kaj zares želi. Preko samospoznavanja in določanja svojih zaposlitvenih ciljev bo iskanje zaposlitve postalo veliko lažje in ciljno. Vsak sam določi, kako daleč je pripravljen odstopiti od svojih želja. Če boste sprejeli kompromis in iskali tudi zaposlitve na drugih področjih, morate s tem sprejeti tudi dejstvo, da na tistem delovnem mestu ne boste tako zadovoljni kot na katerem drugem, bolj primernem. In kaj kmalu se lahko ponovno znajdete na trgu dela. Zato iščite primerna delovna mesta, za katera veste, da bodo izpolnila vaša pričakovanja in boste z veseljem hodili na delo.

Si našel-a iskano informacijo?

X