Za intervju se ustrezno oblecite

Za intervju se ustrezno oblecite

Pravilno izbrana obleka, ki jo nosite na zaposlitvenem razgovoru, vas lahko pred prihodnjim delodajalcem prikaže v boljši luči. Kako izbrati primerno obleko za razgovor?

Odgovor je preprost: če ste v dvomu, izberite konzervativnejši videz. Na splošno velja, da se oblečete delovnemu mestu primerno, mogoče malo bolje, kot bi bili oblečeni vsak dan na delu. Zaposlitveni razgovor ni primeren trenutek za eksperimentiranje in predstavljanje vaše osebnosti, razen če se ravno ne prijavljate za delo v modi ali kreativi.

Naslednja osnovna pravila oblačenja se nanašajo na večino zaposlitev. Bodite čisti, z zlikanimi oblačili, izogibajte se močnim barvam oblačil, uredite si pričesko, izogibajte se pretirane uporabe dišav.

Moški

Tradicionalna poslovna obleka, primerna za delovno mesto, na katerem so pogosti stiki s strankami:

•     temnejša moška obleka (suknjič in hlače) ter svetlejša srajca z dolgimi rokavi (tudi v poletnem času); nogavice in čevlji naj se ujemajo z obleko;

•     svilena kravata naj se ujema z obleko; izogibajte se ekstravagantnim vzorcem na kravati.

Za delovna mesta v drugih dejavnostih lahko nosite:

•     športne suknjiče, športne srajce in dolge hlače.

Morebitne uhane si pred razgovorom snemite. Bodite sveže obriti oz. si uredite brado in brke. Izogibajte se vsakršnemu pretiravanju s parfumi.

Ženske

Tradicionalna poslovna obleka, primerna za delo v pisarni, prodaji, za stike s sodelavci in strankami:

1)     konzervativni ženski kostim;

2)     bluza in hlače oz. krilo, vendar ne (pre)kratko; izogibajte se nenavadnim barvam in vzorcem. Mogoče se poigravate z idejo, da pokažete malo več svojih lepih nog. Pomislite, ali je to pametno, mogoče bo na razgovoru kaka druga ženska …

Pričeska naj bo primerno urejena. Izogibajte se pretiranemu nošenju zlatnine in izrazitemu ter izstopajočemu ličenju; to naj bo preprosto. Pozabite na pretirano dolge nohte, pogosto delujejo odbijajoče. Če imate lakirane nohte, naj bo lak nežnih barv, roke pa urejene in čiste. Ni nujno, da so obleka in dodatki dragi; raje naj bodo preprosti, umirjenih barv, okusni in čisti.

Raziskava oblačenja v podjetju

Razgovor ni lepotno tekmovanje, vendar pa sta vaša obleka in celostna podoba skoraj vedno opaženi. Pred razgovorom se pozanimajte, kakšna je oblačilna kultura na delovnem mestu, za katerega kandidirate. Če so vsi sodelavci podjetja v oblekah, vi pa v kavbojkah, potem na prvi pogled ne boste sodili v ekipo. Vaš cilj je torej čim večja skladnost z obstoječo kulturo oblačenja pri potencialnem delodajalcu.

MojeDelo.com

Si našel-a iskano informacijo?

X