Priporočila, ključ do uspeha pri iskanju zaposlitve

Priporočila, ključ do uspeha pri iskanju zaposlitve!

Skrbno pripravljena in pozitivna priporočila lahko veliko prispevajo k povečevanju vaših možnosti za zaposlitev, če so seveda verodostojna in vam jih pripravijo osebe, ki jih kadrovik ceni. Pogosto odločilno vplivajo na končno izbiro kandidata.

Pridobite pisna priporočila!
Priporočilo na papirju ima prednosti tako za vas, kot tudi za bralca, kadrovika. Z vnaprej pripravljenim poročilom točno veste, kaj si vaš referent misli o vas, kadrovik pa vnaprej ve, kaj naj vpraša referenta, če se odloči za preverjanje reference.

Koga vprašati za priporočilo?
Iščite osebe, ki vas dobro poznajo in od katerih lahko pričakujete pozitivno priporočilo. Oseba, ki vas dobro pozna in je seznanjena z vašimi dosežki, si bo verjetno vzela čas in se bo potrudila za vas.


Če ste iskalec zaposlitve z delovnimi izkušnjami, iščite priporočila pri bivših ali trenutnih delodajalcih (seveda, če ste bili v podjetju na dobrem glasu). Poleg direktorja lahko vprašate tudi njegovega namestnika, vodje oddelkov, vaše nadrejene, vaše podrejene, vaše bližnje sodelavce in stranke. Če ste iskalec prve zaposlitve ali pa vas zanima akademska kariera, pridobivajte priporočila od vaših profesorjev, mentorjev in tudi od bivših sodelavcev iz podjetij, kjer ste delali preko študentskega servisa.

Osebi, ki vam pripravlja referenco, pomagajte tako, da ji ponudite primer priporočila, katerega bo samo ustrezno dopolnila. Tako ne bo izgubila preveč časa, referenca pa bo vključevala vaša znanja, ki jih želite izpostaviti.

Kako napisati pisno priporočilo?
Morda boste tudi sami kdaj v vlogi, da vas bo nekdo pozval in mu boste morali napisati priporočilo, ali pa boste kdaj zahtevali priporočilo od osebe, ki ga ne zna napisati. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako sestaviti tipično pisno priporočilo.

Vaš poslovni odnos do osebe
Ste njen delodajalec, nadrejeni, sodelavec? Kako dolgo jo poznate? Kakšno delo je opravljala v vašem podjetju, kakšne so bile njene odgovornosti, katere projekte je vodila oz. v njih sodelovala?

Strokovni profil osebe
Kako ocenjujete poslovno učinkovitost osebe? Kakšni so bili njeni dosežki pri specifičnih delovnih nalogah? Kako je bilo sodelovati z njo? Njene prednosti in slabosti na delovnem mestu?

Značajska ocena osebe
Kakšen je značaj osebe? Je vestna, vljudna, topla, neprijetna, lena, zahrbtna?
Zaključite priporočilo z vašim pozitivnim mnenjem o osebi.

Kakšna priporočila imajo največjo moč?
Pisma, v katerih pisci podpirajo svoje ugotovitve s pomočjo konkretnih, pristnih anekdot, so močnejša kot tista, ki zapadejo v abstraktno posploševanje.

Škodljive posledice slabih referenčnih pisem
Netočne informacije s strani preteklih šefov (o trajanju in nazivu zaposlitve, razlogu prekinitve in plači) vam prej škodijo kot koristijo. Delodajalci lahko priporočila preverijo pri referentu in drugih osebah, ki vas poznajo. Rešite se te skrbi in uporabljajte le priporočila, za katera ste prepričani, da vas predstavljajo takšne kot ste.

MojeDelo.com

Si našel-a iskano informacijo?

X