Motivacija in uspeh

Kako učinkovito študirati: motivacija je ključ do uspeha

 

Enostavno povedano, motivacija je volja oziroma hotenje, da napredujemo, se razvijemo in nekaj dosežemo v življenju. Za preboj med študijem in v karieri je poleg volje potreben še razum, to je sposobnost abstraktnega, logičnega idr. mišljenja. Bistveno je, da voljo usmerite v cilj: v učinkovit študij, dobro izhodišče za kariero in uspešnost. Kako doseči takšno usmerjenost volje? Kot prvo, sprostite se od psihofizične utrujenosti. To pomeni, da morate v življenju živeti čim bolj zdravo, si privoščiti dovolj spanca, biti sproščeni (ne se neprestano obremenjevati, kaj če ne bom naredil tega in tega), predvsem pa biti čustveno čim bolj stabilni in umirjeni.

Drugič, določite si racionalno opredeljiv cilj – tak, ki ga boste lahko uresničili – in vanj zavestno usmerite svojo voljo. Na primer: do konca junija bom naredil vse izpite. To je vaša zavestna, samostojna odločitev. Voljo lahko namreč usmerimo tako, da v študijskih mesecih učinkovito študirate, lahko pa se predate sončnim žarkom. Da boste pri tem uspešni, je nujno cilj – torej vsi izpiti do konca junija – razdeliti v več manjših ciljev, na primer za začetek naj bo cilj opravljen kolokvij. Ko boste dosegali manjše cilje, se bo vaša samozavest krepila in lažje se boste odločali za večje podvige. Enake zakonitosti veljajo v kariernem svetu. Redko kdo začne svoj prvi službeni dan z velikim projektom. Prve naloge so enostavne, nato pa prihajajo vedno bolj zahtevne. Če se boste naučili usmerjati voljo in si določiti racionalne cilje že med študijem, je to zelo dobra popotnica za kariero. Delodajalci si želijo ciljno usmerjenih kadrov z veliko volje in energije.

Če imate velike težave z motivacijo, ponovno pretehtajte, ali ste na pravi fakulteti in ali si resnično želite izbrane karierne poti. Pomagate si lahko z različnimi motivacijskimi priročniki, velikokrat pa zadostuje že pogovor s starši ali/in prijatelji. Občasni zastoji motivacije so normalen pojav, zato se jih ne ustrašite. Ker imate pred seboj cilj, da boste učinkovito študirali in imeli uspešno kariero, naj vas občasni padci motivacije ne ustavijo. Vedno stremite naprej.

Študij vam mora biti v veselje, saj bo vaša služba le nadgradnja tega.

Valentina Franca

Si našel-a iskano informacijo?

X