Delaj, kar te osrečuje in izboljšuje svet, ostalo je brez veze.

(Gorazd Prah, strokovnjak za razvoj projektov, izobraževanje, marketing in karierni razvoj, Mojedelo.com) 

foto: Matej Pušnik

Vodilna misel delavnice 'Delovne izkušnje, ki jih z užitkom pridobiš že v času študija' je bila 'Ti si za volanom!'

Gorazd Prah je prisotne opozoril, kako zelo pomembno je, da znajo študenti že v času študija prepoznati priložnosti, ki lahko pomenijo odskočno desko za njihovo kariero in ne zgolj apatično čakati, da pogoje ustvarijo drugi. Pogoje si je potrebno ustvariti sam!

Prav tako je za gradnjo kariere za tvojo super službo pomembno, da si že zelo zgodaj definiraš cilj, ki mora biti seveda merljiv in tudi vizualiziran. Seveda je dovoljeno, da si postavite več ciljev ter, da jih na poti tudi menjate. Pomembno je tudi, da si na karierni poti ne postavljate preprek sami, saj je ravno te najtežje premagati. Predvsem pa se je treba zavedati, da je potrebno za uspeh garati, saj le s trdim delom pride tudi nagrada.

Dinamičen predavatelj g. Prah je v nadaljevanju mladim podal še 9 nasvetov za srečno kariero.

Tvoja osebnost šteje!
Pomembno je pustiti svojo sled, narediti spremembo, saj vsaka generacija potegne voz napredka naprej. Za srečno kariero je tako pomemben uspešen miks naslednjih sestavin: veščine + interesi + vrednote in ravno na stičišču teh dejavnikov te čaka tvoje idealno delo.

Komunikacija in percepcija.
Pri gradnji kariere sta pomembna tako komunikacija kot percepcija, torej, kako te dojema tvoj sogovornik, drugi. Pomembno je, da se na trgu dela predstaviš kot dober 'brand'.

Kam zares hočeš iti? Ko je cilj definiran, je potrebno v tej smeri začeti delati. Zdaj! Jutri je prepozno. In ne pozabi, za volanom si ti!

Delaj, kar te osrečuje!
Na tej točki je predavatelj poudaril kako pomembno je, da delaš kar te osrečuje in hkrati s tem koristiš tudi drugim – ravno takrat se zgodijo velike stvari, sočasno pa tudi sami rastete.

Spremembe so stalnica.
...in pomembno je, da si tudi ti del spremembe. Sprememba bodi ti!

Neuspeh je postaja.
Ni se potrebno bati neuspeha, kot tudi napak, saj predstavljajo le vmesno fazo do iskanja super rešitve.

Delo dobi...reševalec problema.
Pomembno je, da res dobro poznaš delodajalčev problem, saj le takrat lahko poiščeš optimalno rešitev. Delodajalec namreč razpisuje neko delovno mesto ravno takrat, ko ima problem. Nič hudega, če se ob reševanju problema zaletiš v zid, neuspeh je le postaja in napake so dovoljene. Pomembno pa je, da se ne zaljubiš v neko rešitev, saj takrat izgubiš jasen pogled na problem.

Neguj prijateljstva.
Tako v  življenju kot tudi v karieri nikoli ne pozabi na pristne človeške odnose.

Prepričanja. Priprava. Predstavitev. Pristop.
Ko delaš stvari, v katere verjameš, se bodo same od sebe manifestirale v rešitev. Na poti pa je pomembna tako priprava kot pristop!

Go with the flow.


Na koncu je prisotne zanimalo kako lahko za svojo super službo delaš že 'zdaj'? Predavatelj jim je postregel s temi iztočnicami: Razmišljaj veliko. Razmišljaj zdaj. Razmišljaj kako graditi enostavno. Zdaj je čas, ko so napake dovoljene, potem je manevrskega prostora za to vedno manj.

Zanimalo jih je tudi, kako uspešno ugotoviš, kaj te dejansko zanima.
Gorazd Prah jim je odgovoril, da je včasih težko živeti v svetu, ki ponuja preveč izbir. Svetoval jim je, da če imaš več ciljev, se odloči za enega in ga zasleduj v časovnem obdobju npr. 6 mesecev. Potem je čas, da narediš revizijo. Če te ta cilj dejansko osrečuje ugotoviš po enostavni formuli zadovoljstvo = /(ni enako) olajšanje. Če po končanem delu čutiš le olajšanja pomeni, da nisi na pravi poti. Na pravi poti si takrat, ko po končanem delu občutiš močan občutek zadovoljstva. Potrebno je biti v stiku z lastnimi čustvi.


Si našel-a iskano informacijo?

X