Delovne izkušnje, ki jih z užitkom pridobiš že v času študija

(Matic Pirih, vodja slovenskih produktov pri Collegium Mondial travel)

foto: Matej Pušnik

Matic Pirih je povedal, da se pri njih izobraževalni proces vodnikov in ostale ekipe nikoli ne konča. Najprej se mladi lahko preizkusijo kot predstavniki agencije za dijake na srednjih šolah. Ob tem je povedal, da je tudi sam napredoval počasi, od promotorja do vodje slovenskih produktov.

Pred sprejetjem v krog sodelavcev izvajajo teste, organizirajo izobraževalne vikende, priprave na pot, pravila in ostale oblike izpopolnjevanja znanja se izvajajo skozi celo leto, nivo znanja pa mora vsak vodnik dokazati na testu pred potovanjem.

Pri izletih, na katerih je prijavljenih veliko število ljudi je vedno prisotna tudi ekipa prve pomoči (gre za odgovorne, mlade, bodoče zdravnike zadnjih letnikov medicinske fakultete in doktorje medicine), animacijska, vodniška in spremljevalna ekipa.

Na potovanjih vodniki poskrbijo za izpeljavo tehničnega dela ter predstavitve dežele in izletov, ki so na potovanju vključeni, animacijska ekipa pa za zabavo.

Po tem opisu je jasno, da potrebujejo pri njihovem delu vse profile študentov, torej veliko kadra iz različnih področij študija. To pomeni, da pri njih delajo študentje tako v administraciji, kot vodiči, dj-ji, animatoji,..

Njihovi zaposleni opravljajo različne naloge, delo je gibljivo in nikoli dolgočasno. Nekdo, ki to delo opravlja, pridobi sposobnost dela z ljudmi – kompetence, ki se jih zelo težko dobi. Matic je povedal, da je malo takih kadrov, ki bi opravljali naenkrat toliko različnih del in poudaril, da iščejo proaktivne ljudi, ki jim jih vedno primanjkuje. 

Pri delu promotorja posameznik pridobiva na samozavesti. Stranke, ki se udeležijo izleta, je potrebno že na začetku prepričati in navdušiti - že ob vstopu na avtobus. To delo lahko nekomu prinese ogromno poznanstev in izkušenj, pomeni druženje, linkanje in predstavljanje samega sebe. Tudi Vid Valič in Peter Poles sta pričela z delom ravno pri njih.

Vprašanja in odgovori:

Na kakšen način se da pričeti z delom pri Collegiumu?

Najprej s študentskim delom, s predstavitvijo njihovih artiklov dijakom in študentom kot promocije, nato pa se z dobrimi kadri dogovorijo za naprej. Na začetku se promotorji seznanijo z birokratskimi zakonitostmi turizma, z njihovim podjetjem. Potrebno je narediti licenco na gospodarski zbornici Slovenije - brez tega turistični vodič ne more delati. Za dobre kadre, ki jih odkrijejo izpit za licenco plačajo tudi oni. Takšne kadre spoznajo po tem, kako se znajdejo na terenu, ali jih zanima delo v turizmu ali ne, to se vidi po nekaj opravljenih urah dela.

Od tam naprej je vse na študentu – koliko se sam angažira, ali mu več pomenijo strokovni izleti ali sama zabava. Sam posameznik mora odkriti, kaj bi dejansko rad delal.

 

Si našel-a iskano informacijo?

X