ABC uspešne poslovne komunikacije

(Sabina Đuvelek, strokovna direktorica Zavoda Ypsilon)
foto: Matej Pušnik

Biti proaktiven pomeni ne čakati na ostale, da nam ustvarijo pogoje za rast, ampak pomeni biti aktiven pri uresničevanju svojih ciljev. Potrebno je stopiti iz cone udobja, tvegati, predvsem pa vedeti katero sporočilo želite predati in na kakšen način. Potrebno je doživeti kar nekaj zavrnitev, ne pomeni poskusiti še enkrat in takrat učinkoviteje.

Kaj pomeni ABC?

A-prvi vtis

B-BUILDING CONNECTION

C-cilji in pogajanja

Prvi vtis pomeni priložnost za naprej.
Pri komunikaciji je pomembno postavljanje odprtih vprašanj, ki tudi manj komunikativnim osebam omogočajo pristop.

Sabina je poudarila pomen aktivnega poslušanja in ustvarjanje poslovnega odnosa. » Tako preprosto je in deluje«. Pristop je vedno lažji, prevzeti aktivno vlogo je vedno lažje. Poudarila je tudi pomembnost konferenc, dogodkov, samo spoznavanje ljudi, mreženje in odpiranje možnosti za naprej.
Za spoznavanje in odpiranje možnosti je potreben pogovor in ljudje s katerimi si želimo pogovarjati so na dogodkih. Strah pred komunikacijo moramo izgubiti, saj je bistvo komunikacije, da človek komunicira s človekom. Ne ostajajte v coni udobja.

Elevator pitch-izkoristite priložnost, da se najbolje predstavite, ko imate za to priložnost. Elevator pitch mora vsebovati bistvo, in mora biti prilagojen situaciji. Pri ustvarjanju prvega vtisa je pomemben izgled in telesna govorica. To vse se zgodi še pred pogovorom.

Pri sami gradnji povezave (kar 60% časa je potrebno nameniti tej točki) je bistvena pohvala, iskanje skupne točke s sogovornikom, zanimanje o osebi. Bodite aktivni in poskrbite, da boste opaženi.

Pri doseganju svojih ciljev je bistveno pošiljanje ponudnih pisem, predstavite se kar najbolje, izdelajte si vizitke in izstopajte.

Oglej si celotno predstavitev.

Si našel-a iskano informacijo?

X