Gradnja socialne mreže

Socialno mrežo si gradite na vsakem koraku

Mreženje (ang. networking) z namenom gradnje socialne mreže je družbena veščina širjenja svojega vpliva prek oseb, ki vas poznajo in jih vi poznate. Kdor ima širok krog znancev, ki mu lahko pomagajo, bo lažje in hitreje dosegal svoje cilje. Na vaši karierni in življenjski poti se boste srečali s številnimi izzivi ter ovirami, za njihovo premagovanje vam bodo še kako prav prišli prijatelji in znanci, ki jih boste spoznali med študijem.

Mreženje pomeni sprejemanje in dajanje. Pri mreženju ne gre za plačilo ali za druge otipljive koristi, gre za usluge, ki vam jih naredijo vaši znanci. Zato bodite tudi vi na voljo ljudem, ki jih cenite kot »mrežno« zanimive – ponudite jim svoje usluge, pomagajte jim, kjer jim le morete. Oseba, ki ima o vas pozitivno mnenje in ve, da ste mu nekoč pomagali, vam bo raje in hitreje pomagala oziroma vrnila uslugo, kot oseba, ki z vami ni imela pozitivnih izkušenj, zadostnih osebnih kontaktov ali vas sploh ne pozna.

Po predavanjih ne odidite domov

Nekateri študenti žal tega orodja ne izkoriščajo tako, kot bi ga lahko. Marsikateri študent takoj po koncu predavanj odide domov in se zapre v svojo sobo. Premalo se zadržuje s sošolci, premalo sodeluje z njimi, premalo izkorišča vse možnosti, ki mu ga ponujajo študentske organizacije ter dogodke in aktivnosti, ki jih ponuja študentsko življenje. Vsekakor je najtežje vzpostavljati kontakte tistim študentom, ki se dnevno vozijo iz študija domov, vendar vse je mogoče, če za to obstaja volja in želja.

Študentska leta so naravnost najboljša leta za mreženje (ali, še ožje definirano, druženje) – družite se s svojimi sošolci, s študenti vseh drugih fakultet, vseh letnikov in iz vseh koncev Slovenije, poleg tega tudi z asistenti, profesorji in občasnimi delodajalci ter sodelavci. Vsak dan imate priložnost spoznati nekoga, ki bo predstavljal bodočo slovensko elito izobraženih strokovnjakov, učite se tudi multikulturnosti. Ta je namreč zelo pomembna, če si želite kariere v mednarodnih vodah. Kot študent lahko pridete kamor koli, na strokovne konference (skoraj zastonj), na zanimive dogodke in predvsem do zanimivih ljudi.

Mreženje zahteva recipročnost – naredi nekaj zame in jaz bom naredil nekaj zate.

Kako vam bo gradnja socialne mreže koristila pri iskanju dela?

Z uspešno gradnjo vaše socialne mreže boste lahko pridobili zavidljivo mrežo kontaktov, ki vam bo lahko pripomogla graditi vašo kariero. Vaši mrežni kontakti oziroma znanci bodo:

•     ožji in širši krog družine, prijatelji, drugi znanci,

•     sošolci, drugi študenti,

•     profesorji, asistenti, drugo osebje na fakulteti,

•     bivši občasni delodajalci, sodelavci, njihove stranke, dobavitelji,

•     člani študentskih združenj, katerih člani ste bili,

•     člani mladinskih sekcij strokovnih združenj, katerih član ste bili,

•     člani organizacij, ki jih še obiskujete (interesna, profesionalna združenja, alumni klubi bivših študentov in podobno).

Vaši znanci vam bodo omogočili, da:

•     izveste za neobjavljena delovna mesta,

•     ste na tekočem s trendi in ključnimi osebami na vašem izbranem področju dela,

•     ste lahko priporočeni na delovno mesto, za katerega niste vedeli,

•     izveste več o problemih in potrebah organizacij vašega izbranega področja dela.

Ko boste iskali zaposlitev, pokličite vaše znance, jih povabite na srečanje ali jim pošljite vsaj elektronsko sporočilo. Povejte jim, da iščete zaposlitev, na katerem delovnem področju bi radi delali in zakaj mislite, da bi lahko dobro opravljali to delo. Vprašajte jih, ali mogoče vedo za podjetje, ki bi potrebovalo vaš profil sodelavca. Prosite jih, če jim lahko pošljete izvod vašega (elektronskega) življenjepisa, da bi ga posredovali njihovim znancem, ki bi mogoče rabili osebo vašega zaposlitvenega profila. Na koncu se jim seveda prisrčno zahvalite in bodite vedno pripravljeni pomagati, ko vas bodo tudi sami zaprosili za kakšno pomoč.

Damjan Palčič

Si našel-a iskano informacijo?

X