Fakultete in zaposlovanje

Vloga fakultet pri zaposlovanju mladih diplomantov

Pri svojem prejšnjem delu sem velikokrat slišala*, da ni delovnih mest za mlade diplomante, da se službo danes dobi samo na podlagi vez in poznanstev. Pogled na forume in spletne klepetalnice nakazuje, da je tako prepričana večina mlade generacije. Večna dilema sodelavcev v kariernem centru Ekonomske fakultete je, od kod tako prepričanje in kako ga izkoreniniti.

Delodajalci tožijo, kako težko najdejo ustrezne mlade kandidate, in ne vedo, kje jih iskati. Očitno med iskalci prve zaposlitve in ponudniki obstaja prepad, toda zakaj. Kako ga torej premostiti? Za začetek lahko rečem, da se tako študenti oziroma diplomanti kot delodajalci premalo zavedajo možnosti, ki jim jih na tem področju lahko ponudijo fakultete. Na Ekonomski fakulteti v Ljubljani smo že pred leti ustanovili prvi karierni center (CERŠ) v Sloveniji, kjer poskušamo dejavno povezovati skupini ponudnikov in povpraševalcev po prvi zaposlitvi na področju ekonomije. Glede na odziv med študenti in delodajalci verjamemo, da je to pravi most, in upamo, da se nam pri naši dejavnosti kmalu pridružijo tudi druge fakultete, saj bomo le tako lahko izboljšali splošno stanje ter prepričanje.

Kaj lahko storimo za študente

V kariernem centru smo veseli, če se študenti obrnete na nas, še preden imate v roki diplomo in na vrata trka panika. Načrtovanje kariere se namreč začne že veliko prej in mi smo tukaj, da vam pri tem pomagamo. Ponudimo vam lahko osebno svetovanje o načrtovanju kariere, brezplačne delavnice in seminarje, ki jih vodijo priznani slovenski ter tuji strokovnjaki in na katerih lahko pridobite znanja ter veščine, ki bodo pri vstopu v poslovni svet vaša konkurenčna prednost (npr. kako napisati dober življenjepis, šola retorike, medkulturno komuniciranje, različne računalniške delavnice, kako se uspešno učiti ipd.). Pri nas dobite tudi literaturo s področja načrtovanja kariere in, kar je morda najbolj dragoceno, stik z delodajalci ter informacije o zaposlitvenih ponudbah. Na vsakoletnem zaposlitvenem sejmu lahko izveste, kaj iščejo delodajalci, in navežete stik z njimi, prek našega sistema obveščanja pa prejemate novice o novih zaposlitvenih ponudbah in drugih zanimivih dogodkih. Ampak tako kot povsod, tudi tukaj velja: prva poteza je vaša. Mi se bomo trudili, da vam pokažemo priložnosti, ki jih je nedvomno precej, zgrabiti pa jih morate sami. Najboljši popotnici pri tem sta optimizem in pozitivna naravnanost, ampak o tem več na kateri od naših delavnic … Zagotovo vam bo v pomoč tudi naša spletna stran http://www.ef.uni-lj.si/enote/cers/studenti.

Kaj lahko storimo za delodajalce

Že nekaj časa se govori o bitki za talente, ki se tudi pri nas nezadržno seli na fakultete. V kariernem centru Ekonomske fakultete smo ponosni, da smo na področju povezovanja mladih diplomantov in delodajalcev orali ledino, danes pa nas ženejo pozitivni odzivi obeh strani. Do zdaj smo sodelovali že s približno dvesto slovenskimi in tujimi delodajalci, od katerih so mnogi postali naši stalni naročniki. Spoznali so namreč, da upravljamo z izjemno odzivno bazo mladih ekonomistov, tako z dodiplomsko kot podiplomsko izobrazbo, ki jih zanimajo zaposlitvene priložnosti. Vsak teden z elektronsko pošto objavljamo zaposlitvene oglase, lahko pa namesto vas opravimo predizbor kandidatov. Aprila smo organizirali tradicionalni zaposlitveni sejem Delo mene išče, kjer ste lahko neposredno stopili v stik z mladimi iskalci dela. Če želite, vam lahko med šolskim letom organiziramo tudi individualno predstavitev zaposlitvenih priložnosti ali nekega poklica, za katerega težko najdete ustrezne kandidate. Več o naši dejavnosti si lahko pogledate na www.ef.uni-lj.si/cers/delodajalec.

Priložnosti so

Priložnosti za nadebudne mlade kandidate torej so. Mlade zanimajo priložnosti, tudi iščejo jih, čeprav morda včasih nekoliko nerodno. Zato bi zaključila z naslednjim pozivom: Fakultete, zbudite se! Študenti, ne izpustite nobene priložnosti za pridobivanje novih znanj, spoznavanje potreb delodajalcev in grajenje socialne mreže! Delodajalci, investirajte nekaj časa in denarja v spoznavanje kandidatov, še preden se ti podajo na trg delovne sile!

Opomba:

*Vesna Opalk je od septembra 2008 zaposlena na BRIO svetovalnem centru in ni več aktualna vodja kariernega centra Ekonomske fakultete v Ljubljani.

(Vesna Opalk)

Si našel-a iskano informacijo?

X