Obvezno zavarovanje le za študente do 26. leta

sprememba zakona

Novela Zakona o zdravstvenem zavarovanju je študentom, starejšim od 26 let, odvzela dozdajšnjo pravico do obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Spremembe Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v 12. členu določajo, da je zavarovanec zdravstveno zavarovan kot družinski član do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti. Prej je bilo zdravstveno zavarovanje študenta vezano na status študenta in je izviralo iz zdravstvenega zavarovanja staršev, po novem pa je to vezano na starost študenta.

Študenti si bodo tako morali obvezno zdravstveno zavarovanje urediti sami. Študent ima dve možnosti obveznega zdravstvenega zavarovanja:

-     lahko se zavaruje kot občan (študent se mora o tej možnosti pozanimati na matični občini, ker ima vsaka občina drugačne kriterije za kritje obveznega zdravstvenega zavarovanja)

-     študent si zavarovanje krije sam (to uredi na območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje; obvezno zdravstveno zavarovanje stane 14,17 €)

 

V obeh zgornjih primerih naj si študent uredi tudi dodatno zdravstveno zavarovanje pri eni izmed komercialnih zavarovalnic (Triglav, Adriatic Slovenica, Vzajemna).

 

Nazaj

Si našel-a iskano informacijo?

X