Kako zmanjšati stres pred izpitom?

Do izpitnega roka te loči le še nekaj dni...

Kako zmanjšati stres pred izpitom?


Do izpitnega roka te loči še nekaj dni. Ȉez dan hodiš na predavanja, delaš preko študentskega servisa, zvečer študiraš. Obseg snovi, ki jo moraš predelati, pa - namesto da bi se manjšal - iz dneva v dan narašča. Za nameček te povabijo na zabavo, na kateri res ne smeš manjkati. V glavi ti zveni tiktakanje ure. Ti bo uspelo?


V podobni situaciji je vsak dan na tisoče študentov. Preobremenjenost in dirka s časom sta poslali sestavni del našega vsakdana. Posledica je stres, ki ga definiramo kot odgovor na zahteve in pričakovanja okolja do nas.

moskizanetjpg.jpg

Odzivi na stres so različni: telesni kot npr. glavobol, čustveni kot npr. razdražljivost, napetost, strah, vedenjski kot npr. povečana vzkipljivost, zadirčnost, večje število pokajenih cigaret.  Preveč stresa lahko povzroči resne zdravstvene težave in vpliva na zdravje, produktivnost in odnose s prijatelji, kolegi in družino.


Malo adrenalina ne škodi, temveč kvečjemu pomaga

Stres je lahko pozitiven: ščepec adrenalina ti lahko pomaga, da se bolje odrežeš na zagovoru izpita, da dosežeš odličen športni rezultat ali se uspešno spopadeš s kakšnim drugim izzivom. V trenutku, ko je cilj dosežen, ta napetost popusti in spet ste sproščeni.

Stres je treba čimprej predelati in odstraniti

V stresni situaciji, npr. pred izpitom, moramo normalno funkcionirati.in takrat si učinkovito lahko  pomagamo z naravnimi zeliščnimi pripravki, ki vsebujejo baldrijan ali meliso ter jih dobite v lekarni brez recepta (npr. Persen®).

persen_skatla.jpg      persenlogonew.gif

Dokazano je, da izvlečki teh rastlin blagodejno vplivajo na naše počutje, zato se počutimo bolj zbrani, sproščeni in pomirjeni  ter se učinkoviteje lotimo reševanja nalog.

10 napotkov za obvladovanje stresa pred izpitom - preberi več

Obvladovanje stresa je izziv za vsakega posameznika: kateri je najprimernejši zate, moraš ugotoviti sam.  Veliko sreče pri pripravi tvojega osebnega načrta za obvladovanje stresa!

Več koristnih napotkov najdeš tukaj, kjer se lahko prijaviš na brezplačne E-novice z nasveti za uspešno premagovanje stresnih trenutkov v vsakodnevnem življenju.Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom!

Nazaj

Si našel-a iskano informacijo?

X