Bonton in delovno mesto

Z bontonom v prednosti za delovno mesto

 

Nikoli ne boste imeli druge priložnosti, da naredite prvi vtis! S primernim vedenjem v delovnem okolju se intenzivno ukvarjajo številni delovni, karierni in vedenjski psihologi, pa tudi zdravniki in sociologi, predvsem pa strokovnjaki medosebnih odnosov, bontona in protokola.

 

Mnogi opažajo, da sta najbolj občutljivi, izpostavljeni in pomanjkljivo izobraženi dve kategoriji ljudi: mladi po končanem študiju, ki iščejo prvo zaposlitev ali pa so v njej že nastopili, in pa prodorni posamezniki, ki jim je v kratkem času uspelo znatno napredovati. Študije o bontonu pa izpostavljajo vse tiste posameznike, ki se znajdejo v novem, neznanem kulturnem in socialnem okolju v tujini ali multinacionalki. Študije o vedenju v poklicu, poslu in karieri, ki so jih v zadnjih letih opravili v ZDA, pričajo, da mladim po končanem šolanju, kot tudi »novo pečenim« podjetnikom, manjkajo pomembne »finese«, da bi ustvarili boljši vtis in uveljavili svoje prednosti med pomembnim poslovnim pogovorom ali na sestanku za delovno mesto. V hudem konkurenčnem boju za delovna mesta, po ugotovitvah japonskih strokovnjakov, najbolje uspevajo tisti posamezniki, ki znajo zraven znanja, zavzetosti, lojalnosti in človečnosti pokazati tudi pravo mero bontona. Le upoštevanje vsega naštetega vodi do odličnosti. Na prosto delovno mesto bodo namreč zaposliti le najprimernejšo osebo.

 

Bonton kot softver

V situacijah, kot je razgovor za delovno mesto, so pomembne specifične oblike vedenja, pri čemer bonton daje le nadgradnjo ali softver, hardver pa mora posameznik ustvariti sam. Bonton oziroma vedenje je namreč reakcija ali vrsta reakcij v določeni situaciji na delovnem mestu, je pa tesno povezan s poslovnim uspehom in neuspehom. Kako se z uglajenim vedenjem približati uspehu, smo povprašali Ano Nušo Kneževič, diplomirano estetologinjo in mednarodno priznano strokovnjakinjo za kulturo medosebnega komuniciranja.

 

Na vprašanje, kakšna naj bo osebna urejenost pri razgovoru za delovno mesto, avtorica knjige Oljka – o sporazumevanju in obnašanju ter v knjigi Se znamo obnašati, Ana Nuša Kneževič, navaja: »Kandidat za delovno mesto naj bo urejen, čist in dostojno oblečen. Beseda dostojno ali spodobno pomeni, da s svojim zunanjim videzom kot tudi z obnašanjem ne izpostavljamo in ne poudarjamo signalov in simbolov svojega spola. Za žensko to pomeni, da ni oblečena v tesno oprijete obleke in v oblačila z globokim izrezom; ravno tako ni primerno nositi oblačil z visokimi stranskimi in zadnjimi izrezi. Spodobnost izključuje prozorna oblačila, ki razkrivajo spodnje perilo in prekratka krila«.

 

Ali je pomembno, kdo prvi pozdravi ob vstopu v prostor, kjer bo razgovor potekal? »Vedno pozdravi tista oseba, ki vstopi v nek prostor, najsi bo to privaten ali poslovni obisk«.

 

Kdo je tisti, ki ponudi roko v pozdrav? »Oseba, ki prihaja na poslovni obisk, nikoli ne ponudi roke prva. Roko ponudi gostitelj, torej oseba, h kateri smo prišli. Sicer pa na splošno v poslovnem življenju velja, da nadrejena oseba ponudi podrejeni osebi roko v pozdrav«.

 

Ali lahko sedemo brez povabila delodajalca? »Nikakor, ljudje pogosto naredijo napako in kar zasedejo prostor, ki je lahko namenjen nekomu drugemu. Obstajajo razlogi, kam se koga posede. Počakamo, da nam ponudijo, da sedemo ali nam prostor nakažejo z gibom«.

 

V zimskih mesecih smo oblečeni v plašče in zaviti v šale. Ali se slečemo le na povabilo ali je primerno, da to naredimo sami od sebe? »Sami od sebe se ne začnemo slačiti, si pa odpnemo gumbe na plašču ali suknji. Priporočam, da vrhnjo oblačilo slečemo in ga damo preko roke, preden vstopimo v prostor. Sicer pa počakamo, da nam gostitelj, v tem primeru nekdo iz komisije, to ponudi.«.

 

Ali obstajajo teme, ki jih ni primerno omenjati na sestanku za delovno mesto? »Ja, na nobenih poslovnih pogovorih ne omenjamo osebnih problemov, trenutnih težav, počutja ali svoje bolezni«.

 

Kaj pa humor, ali ima ta mesto v poslovnem komuniciranju? »V zadnjem času se veliko govori o humorju, seveda v to ne sodijo šale ali črni humor. Predvsem gre tukaj za našo duhovnost, iskrivost in pa situacijski humor. S humorjem na prvih poslovnih obiskih ne bi pretiravali, sploh pa ne na intervjujih. Treba je najti res pravo mero humorja, da ne vzbujamo vtisa neresnosti ali površnosti«.

 

Katere napake v obnašanju nas na prvem sestanku za delovno mesto lahko stanejo ugleda ali celo pridobitve mesta? »Velika napaka je, da zavajamo komisijo in s svojimi besedami potvorimo resnico o izobrazbi ali da zamolčimo nekaj, kar se bo kasneje odkrilo. Ni potrebno, da smo izumetničeni, da se trudimo narediti stoodstotno boljši vtis, kot pa v resnici smo. Morda na delovnem mestu, za katero se potegujemo, potrebujejo prav tako osebo, kakršni smo.«

 

Slovencem manjka samozavest! »Prevelika vzvišenost ali celo superioznost nima mesta na takšnem sestanku, bodite pa samozavestni, kajti to nam pogosto manjka. Torej – samozavest, poštenost in iskrenost naj bodo vodilo.«

 

O zaslužku ne na prvem sestanku! »Na takšnih pogovorih naj ne bi mi bili prvi, ki sprašujemo, kakšen bo naš osebni dohodek. Saj vendar mi pridemo na pogovor za delo, o plačilu pa nas bodo obvestili delodajalci«. Kaj pa zamujanje? »Zamujanje je znak neupoštevanja in nespoštovanja tistih, s katerimi smo se dogovorili za točen čas srečanja. V poslovnem svetu je rek »točnost je znak za zanesljivost« še kako pomemben! Na sestanek pridemo nekaj minut pred začetkom, če pa vnaprej vemo, da bomo zamudili, se pravočasno opravičimo in navedimo objektivne okoliščine kot razlog zamude«.

 

Veliko »receptov« poslovnega bontona, pravil ustreznega vedenja v vsakodnevnem življenju in namigov, kako uspeti na razgovoru za delovno mesto, ste nam zaupali. Kaj pa svetujete »bontona željnim« in tistim, ki želijo izvedeti še več, kako do priporočil, nasvetov in pravil, da bomo korak pred konkurenco, bliže poslovni in osebni odličnosti? »Vedno več je knjig s priporočili za obnašanje v zasebnem in poslovnem življenju, po katerih lahko posežemo. Še boljše pa je, da se vključimo na seminarje, ki potekajo zelo pogosto, kajti tam teče beseda v živo in imamo možnost situacijskega spraševanja. Na osnovi primerov in napak se namreč največ naučimo.«

 

Zahvalno pismo! Ali ste vedeli, da je priporočljivo poslati zahvalno pismo, saj na delodajalce naredi pomemben vtis vsakdo, ki se nanj obrne po razgovoru. Prav tako je treba delodajalcu poslati vsa dokazila, ki jih je še dodatno zahteval. Tudi ti »postkoraki« so pomembni pri izbiri primernega kandidata na delovno mesto!

 

Ali ste vedeli, da je »prošnja« zastarela in napačna beseda pri iskanju delovnega mesta? Strokovnjakinja za medosebne odnose, Ana Nuša Kneževič, opozarja na napako, ki se ji v poslovnem svetu skušajmo izogniti: »Podjetje, delovna organizacija ali ustanova namreč išče dobro delavko, dobrega delavca, dobrega uslužbenca, sodelavca. Mi pa se samo prijavimo na javni razpis za določeno delovno mesto in tu ne gre za prošnjo za delovno mesto. Besedo »prošnja« zamenjamo s »prijava za na razpis«.

 

Pomemben je zunanji videz ...

V poslovnem svetu je poleg strokovnosti pomemben tudi ustrezen zunanji videz. Ta ne pomeni »bodi po modi« v barvah, pričeski, garderobi, ličenju in številkah na tehtnici, temveč gre za celostno podobo posameznika, ki pomeni usklajenost let in zunanjega videza in skladnost v vsem, tako v oblačenju kot obnašanju v določeni situaciji. Vtis, ki ga posameznik naredi s svojo zunanjostjo, ima pomemben vpliv na uspešnost njegovega nastopa in dela. Obleka odraža odnos do drugih, do poklica in do samega sebe, hkrati pa izraža avtoriteto, pozicijo in status. Je kakor embalaža, ki nas promovira morebitnim kupcem. Modna ekstravagantnost in odstopanja od »uzakonjenih« pravil nimajo mesta v poslovnih razgovorih in sestankih za delovno mesto. Tudi poudarjanje posameznikovega stila in pretirano improviziranje ni priporočljivo. Ko pristopamo na tak sestanek, ni primerna oprijeta različica zadnje mode, nadenimo si bolj klasična oblačila. Neprijetno lahko vplivamo na sogovornika, če ga »posiljujemo« s svojim vonjem, ki ga lahko odvrne. Raziskave celo kažejo, da je vonj v nebesedni komunikaciji na pomembnem mestu, saj je zastopan s 33 odstotki. Z dišavami in parfumi torej ne pretiravajte, saj gre za izraz našega življenjskega stila in tudi za modni dodatek, ki naj ostane del intime.

 

Ob poslovnih srečanjih ponudi roko oseba, h kateri prihaja gost, poslovni partner, stranka ...

Rokovanje sodi v ritual pozdravljanja in pomeni prvi fizični stik s sogovornikom. Pomeni dodatek k neizgovorjenim besedam dobrodošlice, izraz spoštovanja in naklonjenosti. Rokujemo se ob predstavljanju, ko neznanci postanejo znanci, rokujemo se ob srečanjih in ob slovesih. Traja naj le nekaj trenutkov, tri do štiri sekunde. Stisk naj bo trden; oseba, s katero se rokujemo, naj čuti, da smo zanesljivi, odkriti in dobronamerni. Če imamo vlažne ali mrzle roke, se vljudno opravičimo.

 

(Jasna Žaler)

 

Si našel-a iskano informacijo?

X